Bij Go-Ahead werd zaterdag door de jeugd een onderling toernooitje afgewerkt.
Bij Go-Ahead werd zaterdag door de jeugd een onderling toernooitje afgewerkt. Foto Tennekes

Begrip voor coronamaatregelen bij Kamper sportverenigingen

· leestijd 1 minuut Sport

(door Gerard Meijeringh)

KAMPEN - Het coronavirus heeft een enorme invloed op het dagelijks leven en daar ontkomt ook de sport niet aan. Nadat er eerst zonder publiek moest worden gespeeld is nu de amateursport voor vier weken in het slot gegooid. In de Kamper sport is er begrip, maar worden wel kanttekeningen geplaatst.

Zo wijst voorzitter Pieter Treep van Korfbalvereniging DOS Kampen/Veltman naar het betaalde voetbal. "Ik snap de maatregelen van het kabinet wel, maar niet dat de wedstrijden in het betaalde voetbal gewoon doorgaan. Voetballers geven het verkeerde voorbeeld. Ze knuffelen elkaar en geven high fives. Alle adviezen worden in de wind geslagen en als beloning mogen ze gewoon doorgaan."

Hij vindt het wel ‘prettig' dan er nog steeds kan worden getraind. "Dat is toch een belangrijke uitlaatklep voor mensen”, aldus Treep, die aangeeft dat de selectie van KV DOS vervroegd naar de zaal gaat. "Dat is drie weken eerder dan gebruikelijk. En in de zaal kun je beter aan de regels voldoen.” Treep gaat er niet vanuit dat er dit jaar nog competitiewedstrijden worden gespeeld in Sporthal De Reeve.

We maken een sprongetje naar het voetbal. IJVV-voorzitter Mannie Vaandering zit op de lijn van Treep. “Ik ben bang dat we dit jaar niet meer aan voetballen toekomen.” Voor hem kwamen de maatregelen niet als een verrassing. “Het zat erin. Het kon zo niet doorgaan. Ik heb er wel begrip voor. Er waren ook al verschillende wedstrijden afgelast en er gebeurde teveel eromheen. Mensen proberen die anderhalf meter echt wel te handhaven, maar bij een gesprek komen ze toch te dicht naar elkaar toe.”

DOS Kampen-voorzitter Arend Runia benadrukt het sociale belang van het verenigingsleven. "Veel mensen hangen aan een vereniging, maar voor supporters en spelers is er momenteel niks te halen. Dat voelt leeg. En wat is het vooruitzicht? Er is geen perspectief. Mijn verwachting is dat we niet eerder gaan voetballen dan na de winterstop.” Wel heeft Runia begrip voor de maatregelen. "Het aantal besmettingen neemt enorm toe. Dat is niet te linken aan de sport, maar ik begrijp dat alles in balans moet zijn. Ik ben blij dat juniorenteams nog wel onderling kunnen spelen. Verder ligt alles stil in de amateursport en dat baart me zorgen. Er zijn geen kantine-inkomsten en geen entreegelden. Zo'n dertig procent van de inkomsten valt weg. Daar zijn regelingen voor waar je gebruik van kunt maken. Dat is gelukt en dat gaan we weer doen.”

Ook voorzitter Theo Rietkerk van Go-Ahead Kampen legt even de nadruk op de grote financiële gevolgen. "Verenigingen hebben het financieel zwaar en nu volgt er nog een tik. Ik hoop dat ze daar in Den Haag rekening mee houden.” Ook hij heeft begrip voor de maatregelen. "En het is fijn dat de jeugdteams onderling partijtjes mogen spelen."

Gerard Meijeringh