Voorzitter Van Dijk van Stichting HCK in de manege aan de Zwartendijk.
Voorzitter Van Dijk van Stichting HCK in de manege aan de Zwartendijk. Foto Tennekes

Sportclubs in coronatijd: Deel 5: PSV Kampen

· leestijd 2 minuten Sport

(door Gerard Meijeringh)

KAMPEN - Door de jaren heen hadden sportverenigingen te maken met vertrouwde uitdagingen, kansen, zorgen en tegenvallers, maar door het coronavirus is alles anders. De impact is enorm. In de serie ‘Sportclub in coronatijd’ maakt De Brug een tocht langs verschillende verenigingen om polshoogte te nemen. In deel 5 gaan we op bezoek bij Paardensportvereniging (PSV) Kampen.

“Er zijn maar heel weinig opbrengsten,” Aan het woord is Herman Kwakkel. Hij zit in de Zilveren-Ui commissie van PSV Kampen en is ook bestuurslid van Stichting Hippisch Centrum Kamen (HCK), dat de paardensportaccommodatie aan de Zwartendijk beheert.

Bij veel verenigingen komt er in de coronacrisis weinig binnen. Bij PSV Kampen en Stichting HCK is dat niet anders. Het blijft beperkt tot geïnde contributies en wat lesgeld. Normaal gesproken brengt De Zilveren Ui flink wat geld in het laatje, maar vanwege de coronamaatregelen ging het springevenement uiteraard niet door. Dat geldt ook voor de altijd lucratieve clubkampioenschappen. De tientjeslessen kunnen nog doorgaan, maar veel kinderen komen niet vanwege de coronamaatregelen.

En het vervelende is dat de kosten nauwelijks lager zijn. “Bij ons gaan de kosten gewoon door. De paarden staan op stal en de mensen maken nog steeds gebruik van de faciliteiten. De rekening voor gas en licht is niet lager”, aldus voorzitter Gerrit van Dijk van HCK. En dat heeft uiteraard gevolgen voor het financiële plaatje. “Normaal gesproken bouwen we reserves op. Het is machtig jammer dat we dat nu moeten missen. Sterker nog, we komen zo geen steek verder”, zegt Kwakkel.

En dat steekt. Want PSV Kampen wil zich verder ontwikkelen. Door te investeren in de accommodatie moet de vereniging aantrekkelijker worden. Daarnaast is het ook hard nodig om de manege aan de Zwartendijk onder handen te nemen. “Onze accommodatie moet over een aantal jaren echt worden aangepakt. Maar dat kan nu niet. Het indoorseizoen is straks al weer voorbij zonder inkomsten”, aldus een bezorgde Van Dijk.

De plannen om de accommodatie te verbeteren liggen er al een tijdje. In 2019 benaderde PSV Kampen de lokale politiek. Er was een gesprek met wethouder Meijering en alle politiek partijen werden uitgenodigd. “Iedereen snapte dat we aan de bel trokken. Het is geen vijf voor twaalf, maar wel 15 voor twaalf. Er moet wat gebeuren. Het wordt voor ons steeds moeilijker om het veiligheidscertificaat te halen”, aldus Van Dijk.

Een van de problemen van de accommodatie is de grote hoeveelheden asbest. “De asbest zit in alle wanden en daken. Dat moet eraf. Landelijk was 2024 het ultimatum, maar dat is opgeschort”, aldus Kwakkel. En dat had grote gevolgen voor PSV Kampen. “We hadden bijna een deal met een energiebedrijf. Zij zouden een nieuw dak betalen, in ruil voor zonnepanelen op ons dak. Maar de wet werd opgeschort en er ging een streep door de deal. Nu sta je stil. Nee, eigenlijk hol je achteruit”, zegt Van Dijk.

PSV Kampen zou graag zien dat de gemeente een helpende hand zou uitsteken. “Maar de gemeente ziet paardensport als elite. We hebben iemand nodig die achter ons staat. Dat was het energiebedrijf, maar nu is er helemaal niks. De gemeente is van alle zaken op de hoogte, maar ze willen niks. Dan houdt het op. Aan de ene kant worden er wel potjes vrijgemaakt voor bepaalde sporten en clubs, maar daarnaast laten ze andere verenigingen zwemmen”, aldus Van Dijk. “Ik snap niet dat gemeente ons niet wil helpen. We hebben nog nooit voor een euro hulp gehad, maar de pacht is wel weer verhoogd. En ook de OZB-belasting. Alles telt door. We zijn een vereniging die ook de minderbedeelden wil laten rijden. Als de kosten steeds meer omhoog gaan, komt dat in het gedrang”, besluit Kwakkel.Gerard Meijeringh