Angentia Lemstra is vol enthousiasme van start gegaan met ClubXtra.
Angentia Lemstra is vol enthousiasme van start gegaan met ClubXtra. Foto: Aangeleverd

Angenita Lemstra biedt met ClubXtra gymlessen op maat

· leestijd 2 minuten Sport


(door Gerard Meijeringh)

KAMPEN - In onze maatschappij vallen sommige kinderen buiten de boot en in de sport is dat niet anders. Daarom is buurtsportcoach Angenita Lemstra vorige week begonnen met ClubXtra. Met deze nieuwe 'sportclub' in Kampen biedt ze extra hulp voor kinderen uit de groepen 5 tot en met 8 van de basisschool die wel wat extra hulp kunnen gebruiken tijdens het sporten en bewegen of door negatieve ervaringen het plezier zijn verloren in het bewegen.

Angenita Lemstra is in Kampen actief als buurtsportcoach. “Ik geef 17 uur per week gymles. Daarnaast heb ik 15 uur tot mijn beschikking voor het uitvoeren van dingen uit het sportakkoord”, vertelt Lemstra, die gymlessen verzorgt op de Willem van Oranjeschool, Het Stroomdal en De Mirt.

GymXtra

Als gymdocente merkte ze dat sommige kinderen wel wat extra hulp konden gebruiken. In het onderwijs is er op het gebied van taal en rekenen wel ruimte voor extra uitleg en hulp voor kinderen met leermoeilijkheden via remedial teaching (RT), maar voor gym was dat er niet.

Daarom begon ze met GymXtra op de Willem van Oranjeschool. Ze volgde in 2014 een cursus om speciale gymlessen op te kunnen zetten voor kinderen. Vervolgens ging ze in 2015 van start met de lessen. Steeds ging ze aan de slag met maximaal zes kinderen. “Ik heb het aantal bewust klein gehouden. Alleen zo kun je op maat helpen.”

En dat lukt haar niet in een reguliere gymles. “Dan geef je les aan zo’n dertig kinderen. Dan heb je daar gewoon geen tijd voor”, aldus Lemstra.

Enthousiasme

GymXtra viel in de smaak. “Het is heel onbekend. Vaak wordt het nut er niet van ingezien, maar bij de Willem van Oranjeschool waren de kinderen enthousiast. En ouders ook. Ze merkten dat het werkte en ik ook. In de reguliere gymlessen zag ik bijvoorbeeld een jongetje achteraan staan. Door GymXtra werd z’n zelfvertrouwen opgekrikt. Nu staat hij bij reguliere gymlessen gewoon tussen de andere kinderen. Als kinderen met plezier bewegen en met zelfvertrouwen, dan heeft dat een heel leven lang invloed. Dan blijven ze hun hele leven bewegen.”

Concept voor heel Kampen

Nu heeft Lemstra het succesvolle concept uitgerold voor heel Kampen onder de noemer ClubXtra. Hiermee voert ze een van de punten uit het Kamper sportakkoord uit.

“Een van de doelstellingen in het sportakkoord is om kinderen motorisch vaardiger te maken. Dat geeft de kans om het concept nu voor heel Kampen op te zetten. ClubXtra brengen we als een sportclub. Een sportclub voor kinderen die wel wat extra hulp kunnen gebruiken en een sportclub die op maat lessen aanbiedt in kleine groepjes”, aldus Lemstra.

Plezier in bewegen

ClubXtra is voor kinderen uit de groepen 5 tot en 8 van de basisschool. Tijdens de lessen wordt aangesloten bij wat een kind wel en niet kan. Stapje voor stapje wordt de lat iets hoger gelegd. Er is ruimte voor maximaal twaalf kinderen en plezier staat voorop.

Lemstra probeert veel variatie in de lessen aan te brengen, zodat het ook leuk blijft voor de jonge deelnemers. Met veel persoonlijke aandacht probeert ze het zelfvertrouwen van kinderen een boost te geven, zodat ze echt plezier krijgen in bewegen.

Behoefte

Lemstra hoopt dat ClubXtra uitgroeit tot een groot succes in Kampen. “Ik weet dat ClubXtra in een behoefte voorziet voor sommige kinderen in Kampen. Ik hoop dat ouders denken; dit is voor mijn kind geschikt. Met deze speciale gymlessen kunnen kinderen zich echt ontwikkelen.”

Prisma

ClubXtra vindt iedere donderdagmiddag plaats van 16.00 tot 17.00 uur bij Prisma Kampen. Voor de gymlessen wordt een vergoeding van 20 euro per maand gevraagd. In juli en augustus wordt er geen contributie geïnd. ClubXtra is opgezet in samenwerking met In Opbouw uit Dronten. Deze stichting is ook betrokken bij SportMix Kampen.

Aanmelden

Aanmelden kan via www.in-opbouw.nl/clubxtra-kampen of kom langs voor een proefles. Bij ClubExtra kan de MEEDOEN-bon worden ingezet. Meer informatie is te vinden op de site www.heelkampenbeweegt.nl.

Op de foto staat een breed lachende Angentia Lemstra, die vol enthousiasme van start is gegaan met ClubXtra.

Als kinderen met plezier bewegen, dan heeft dat een heel leven lang invloed.

Gerard Meijeringh