Een beeld van de Zilveren Ui in 2019
Een beeld van de Zilveren Ui in 2019 Foto Tennekes

Coronamaatregelen spelbreker voor Zilveren Ui

· leestijd 1 minuut Sport


(door Gerard Meijeringh)

KAMPEN - In de manege aan de Zwartendijk stond afgelopen weekeinde de eerste ronde van de 32ste editie van de Zilveren Ui gepland, maar door de coronamaatregelen ging daar een streep door. Ook de tweede ronde van het springconcours in Kampen op 30 en 31 oktober kan niet doorgaan. “Dit is zeker een grote strop”, aldus een teleurgestelde Herman Kwakkel van de Zilver Ui-commissie van de organiserende Paardensportvereniging (PSV) Kampen.

De aankondiging van de nieuwe coronamaatregelen kwam als een harde klap aan bij PSV Kampen. Er kon meteen een grote streep door het grootste gedeelte van de Zilveren Ui.

“De ruiters hebben allemaal lang stilgestaan. Er was heel veel animo voor de Zilveren Ui. Het was volle bak. We zaten al op 315 deelnemers en waren gemakkelijk naar de vierhonderd gegaan. Iedereen was er helemaal klaar voor. Dit is heel erg jammer”, aldus Sjaak de Munnik, die voorzitter is van de Zilveren Ui-commissie. “Onze vrijwilligers hebben allemaal meegeholpen met schoonmaken. Alles was picobello voor elkaar. Het is heel erg jammer dat we hebben moeten stoppen met de voorbereidingen", vult Kwakkel aan.

Ook financieel gezien is het een fikse tegenvaller voor PSV Kampen. “Je kunt met dit soort evenementen reserves opbouwen, waarmee je kunt investeren in de accommodatie. We hebben een periode van drie maanden achter de rug, waarin helemaal niets mocht. Nu komt deze strop er weer overheen. Het is strop op strop. Dit jaar moet er geld bij. We zijn een gezonde vereniging. Dat hebben we met elkaar opgebouwd, maar we willen graag verder. Dan kun nu echter niet", aldus De Munnik.

Toch houden Kwakkel en De Munnik hoop dat de Zilveren Ui toch nog kan plaatsvinden. Ze mikken op het weekend van 27 en 28 november. "Dat is onze doelstelling. Onze manege is zo ingericht dat iedereen 1,5 meter afstand kan houden. Iedereen is veilig in onze manege", aldus Kwakkel.

Hij wijst erop dat paardrijden een individuele sport is. "Daardoor is het gemakkelijk om de juiste afstand te houden. Bovendien hebben we bij de Zilveren Ui twee parcoursen. Dat zorgt voor meer spreiding van de deelnemers. We hopen dat we eind november alsnog kunnen genieten van de Zilveren Ui en dat de derde ronde en de finales kunnen worden verreden", besluit Kwakkel.

Gerard Meijeringh