Vlnr: Runia, Van der Meulen, Keijzer, Landsman,  Van Motman, Diender en Bakker.
Vlnr: Runia, Van der Meulen, Keijzer, Landsman, Van Motman, Diender en Bakker. Foto: Gerard Meijeringh

Samenwerking DOS Kampen en VV Kampen krijgt steeds meer gestalte

· leestijd 3 minuten Sport

KAMPEN - VV Kampen maakt komend seizoen een nieuwe start. Inmiddels krijgt de samenwerking met DOS Kampen steeds meer gestalte en wordt er hard gewerkt aan de samenstelling van de selectie. Silvan van der Meulen, Dahley Keijzer, Kay van Motman en Job Landsman zijn de eerste namen. Allemaal spelers met een eigen verhaal.

Silvan van der Meulen begon met voetballen bij DOS Kampen. Vanuit de jeugd kwam de linksback in het tweede elftal terecht. Vervolgens maakte hij de overstap naar VV Kampen. “Daar heb ik anderhalf jaar gevoetbald.” Dit seizoen had Kampen geen eerste elftal elftal. Daarom vertrok Van der Meulen naar Noord Veluwe Boys. Binnenkort keert hij terug bij VV Kampen. “Waarom? De samenwerking met DOS Kampen trekt me. En ik kan straks weer lekker op de fiets naar het voetbal. Ik vind dit een mooie tussenstap. Ik heb bij DOS in de jeugd altijd in prestatie-elftallen gespeeld. Ik heb de drive om in een eerste elftal te spelen. Dan ben je toch het gezicht van de club en misschien haal ik ooit nog het eerste van DOS”, aldus Van der Meulen.

Dahley Keijzer stroomde vanuit de jeugd van DOS Kampen door naar het achtste elftal van de poelänten. “Een vriendenteam”, aldus de spits, die het afgelopen seizoen al regelmatig meetrainde met Kampen. “Ik was te fanatiek. Ik wil graag in een eerste elftal spelen. Ik twijfelde, maar ik kan nu de stap maken. Ik heb mijn hele leven bij DOS gespeeld. Ineens weggaan doe je niet. Nu is alles anders.”’ Keijzer doelt daarmee op de samenwerking tussen DOS en VV Kampen. Hij gaat bij een andere club spelen, maar blijft toch verbonden aan DOS. In het afgelopen seizoen trainde hij al twee keer per week mee met VV Kampen. Dit seizoen kon dat niet, omdat VV Kampen geen eerste elftal meer had.

Middenvelder Kai van Motman komt over van DOS O19. In Noordwolde begon hij met voetballen bij het plaatselijke Olyphia. “Daarna zijn we verhuisd naar Dronten. Tot mijn zestiende heb ik bij Reaal Dronten gespeeld.” Vervolgens besloot hij om over te stappen naar de jeugd van DOS, omdat hij daar op een hoger niveau kon spelen. Hij begon bij DOS O17 en zit nu voor het tweede jaar bij O19. Nu heeft hij gekozen voor VV Kampen. “Ik denk dat het goed voor me is. Ik kan fysiek sterker worden. Ik had ook voor DOS 2 kunnen gaan, maar de trainers hebben gezegd dat ik bij Kampen meer kans op speeltijd heb. Daar ga ik voor, maar mijn uiteindelijke doel blijft het eerst team van DOS”, aldus Motman.

Job Landsman komt ook over van DOS O19. “De sfeer was heel goed in O19. Dat viel bij DOS 2 wat tegen. En ik denk ook dat ik meer kans heb op speeltijd bij Kampen dan in het tweede van DOS”, aldus de centrale verdediger.

Meters maken

Voorzitter Arend Runia van DOS Kampen is zeer blij met de samenwerking van zijn club met VV Kampen. Jonge spelers die buiten de boot dreigen te vallen, krijgen bij Kampen een kans om zich te ontwikkelen. “Ze krijgen te maken met een goed weerstandsniveau en ze krijgen de mogelijkheid om meters te maken. Zo kunnen ze zich ontwikkelen. In ben super trots dat de samenwerking met Kampen in een jaar is opgebouwd. Dit is nog nooit gedaan. We willen steeds nieuwe stappen in de opleiding doen. Het maken van speelminuten is de enige manier om je als jonge speler te ontwikkelen. Dat kan bij Kampen.”

Goede leerschool

VV Kampen is zeer content dat de eerste spelers bekend zijn die de overstap maken van DOS naar de vierdeklasser. “Dat zegt veel over de bereidwilligheid van de clubs. Het is uniek dat spelers die jarenlang het DOS-shirt hebben gedragen nu gaan spelen in de kleuren blauw en wit van Kampen. Vooraf denk je dat het grootste probleem is om jongens van DOS hier te krijgen. Nu hebben we er al een aantal”, zegt Alexander Bakker (TC VV Kampen). VV Kampen-voorzitter Ron Diender: “We doen er alles aan om de drempel te verlagen. Via Kampen kunnen ze eventueel de stap maken naar het eerste van DOS. Dit is een kans voor de jongens. Maar het draait niet alleen om deze spelers. Ik hoop wel dat er ook nog andere jongens zin hebben om hier te komen voetballen.” Erik Schuitema (TC VV Kampen) vervolgt: “Voor de jongens is dit een heel goede leerschool. De clubs hebben elkaar gevonden. Dit is een andere manier van samenwerken. Hoe land je als jonge speler bij een vereniging. Dat is voor elke club een probleem.” Bakker: “In het amateurvoetbal wordt er steeds meer betaald, maar wij doen het op een andere manier. Deze samenwerking gaat zich uitbetalen.”

Ups en downs

Toch wordt benadrukt dat de samenwerking tijd nodig heeft. “Het eerste seizoen is een gewenningsjaar. De spelers moeten naar elkaar toegroeien”, zegt Schuitema. “Het wordt een seizoen met ups en downs. Voetballen kunnen ze wel, maar fysiek wordt er komend seizoen veel van de jongens gevraagd”, besluit Bakker.

Gerard Meijeringh