Burgemeester Koelewijn gaat niet voor derde ambtstermijn

Algemeen

KAMPEN - Burgemeester Bort Koelewijn stopt na deze termijn als burgemeester van Kampen. Op 1 oktober 2021 loopt zijn tweede termijn af. Hij was dan twaalf jaar burgemeester van onze stad. Hij heeft besloten zijn ontslagbrief nu in te dienen, zodat de gemeenteraad in maart al een profielschets voor een nieuwe burgemeester klaar kan hebben en in oktober direct een nieuwe burgemeester kan aannemen.

Koelewijn is 67 jaar en heeft dus nog een half jaar tot zijn pensioen, bovendien mag een burgemeester formeel door tot 70 jaar. Toch leek het hem beter voor de gemeente om nu te stoppen. In maart 2022 zijn er gemeenteraadsverkiezingen. Koelewijn denkt dat het goed is als zijn vervanger voor de verkiezingen al kennis kan maken met de politiek in onze stad, zodat hij tijdens de verkiezingen, indien nodig, een rol kan spelen als formateur of sparringspartner. De nieuwe burgemeester is dan direct nauw betrokken bij het installeren van de nieuwe raad en het nieuwe college.
Koelewijn heeft gemengde gevoelens over het indienen van zijn ontslag. “Ik ga vooral het contact met de inwoners missen. Daar genoot ik enorm van. Helaas was dat het laatste jaar al stukken minder door de corona. Ik vond het een voorrecht om me voor de gemeenschap in te zetten. Het was een eer om te doen.”
Koelewijn is 50 jaar in overheidsdienst geweest en 22 jaar burgemeester. Van 1999 tot 2004 in Liesveld, waarna hij in 2004 in Rijssen-Holten aan het werk ging. In 2009 werd hij burgemeester van Kampen. In 2015 werd hij herbenoemd voor een nieuwe periode van zes jaar.

(door Nick de Vries)