Afbeelding
Aangeleverd.

Column Hondenhoek: Beleven

· leestijd 1 minuut Algemeen

Beleven. Wat een mooi, veelbetekenend woord eigenlijk. Het geeft soms aan dat je heel wat kunt doormaken, soms dat je veel ervaren hebt, je kunt een avontuur beleven en je kunt pijn beleven, hier in de betekenis van voelen. Maar als je het voorvoegsel be- weglaat komt het neer op het begrip “leven”. En dit is wat wij zoogdieren een tijdje op deze aarde doen, hoewel verschillende zoogdieren verschillende invalshoeken in hun leven hebben.

Wat de hond betreft: zijn wereld bestaat voornamelijk uit geuren en daar moet de menselijke leider terdege rekening mee houden. Dit betekent dat zijn leven voor een groot gedeelte door zijn neus wordt bepaald, terwijl wij onze ogen gebruiken om de omgeving te verkennen. Iets wat voor ons onzichtbaar is, kan dus achter een bosje liggend, door de hond wel worden waargenomen. Het zicht van de hond is minder dat dat van ons, maar in de verte een bewegende soortgenoot ontdekken kan het dier veel beter dan wij. Ik merk dit aan mijn hond met name als wij in een losloopgebied op een kruising van paadjes aankomen. Hij heeft geleerd dat daar overzicht is en laat dit zien door hoog op z’n poten te gaan lopen en zijn kop recht boven zijn lichaam uit te strekken. Zo overziet hij een heel gebied en zodra het zoeksysteem in zijn hersenen door middel van een stofje, bijvoorbeeld dopamine, de weg vrijmaakt naar andere hersendelen die zijn bewegingsapparaat in gang zetten, moet hij van zichzelf de run naar een soortgenoot beginnen. Het denkbeeldige spelmoment is dan aangebroken en vol verwachting wordt het speeltuig benaderd. Er wordt eerst zorgvuldig over en weer geroken wie de andere partij is en daarna volgt een spelletje samen rennen... of een teleurstelling. In het laatste geval wordt er afscheid genomen en gaat ieder zijns weegs.

Op deze wijze beleeft onze viervoeter zijn leven die nog wel eens af willen wijken van onze regels. Maar wie heeft nu gelijk als hij zijn eigen regels probeert te handhaven? Als de hond kon praten zou hij waarschijnlijk zeggen: ‘bedenk het maar!’.

Bert Nieuwenhuis.