Jelle Weever.
Jelle Weever. Scarlett de Moor - Wander in Bloom

Column Ondernemen in Kampen: Thuis is de vrouw de baas

· leestijd 1 minuut Algemeen

Ons land verkeert in een leiderschapscrisis. Ons parlement vraagt zich af of en hoe ze als tegenmacht kan fungeren ten opzichte van de regering. Er is een roep voor een minder dominante regering met een regeerakkoord op hoofdlijnen. Dit geeft meer ruimte voor het debat. Maar of dat Nederland de kracht geeft om te werken aan oplossingen voor de corona-, woningbouw- en stikstofcrisis? Ik waag het te betwijfelen. Op dit moment is het een zooitje in Den Haag; naar mijn mening omdat er geen geaccepteerde leider is. Ondanks dat ik kritisch ben op Rutte en niet op hem gestemd heb, zie ik in hem toch de enige leider die Nederland de komende vier jaar door deze crises kan loodsen.

Toen ik zeven jaar geleden in ons familiebedrijf kwam werken, was Weever Bouw nog kleiner dan nu en enorm wendbaar. Onderling afstemmen ging vanzelf. Ik was aanhanger van het zogenaamde ‘cyaan’ organiseren, dat uitgaat van gelijkwaardige relaties, zonder behoefte aan hiërarchie. Veel familiebedrijven en mkb-ondernemingen opereren anders; ze kennen een hiërarchische structuur met een sterke leider aan de top. De DGA en CEO worden nog gewoon ‘de baas’ genoemd. Mijn huidige leiderschapsstijl zou ik niet willen typeren als in lijn met de traditionele verhouding tussen ‘baas’ en werknemer. Maar ik ben wel van mijn geloof in het cyaan organiseren afgestapt. Mede door de groei die Weever Bouw doormaakte, moet ik tegenwoordig duidelijkere kaders stellen en sturender optreden dan enkele jaren geleden.

De Regio Zwolle denkt ook na over haar governance. Ik vind het knap dat de Regio haar bestuursstijl tegen het licht durft te houden. De Regio is gegroeid vanuit een lichte structuur. Enkele gemeenten sloegen de handen ineen en dit groeide uit tot een samenwerking van 22 gemeenten. Een ‘baas’ is er niet, zelfs geen formeel beslissend bestuursorgaan. Gunnen is het toverwoord. De samenwerking is enorm succesvol. We zijn een landelijke economische topregio, staan bovenaan de lijstjes met lobbysuccessen en halen grote sommen geld uit Brussel. Regionaal samenwerken is een must; dat is mij wel duidelijk. Kampen profiteert op haar beurt als gemeente in het hart van de Regio volop van deze Regio Zwolle. Daarom hoop ik dat de gemeente Kampen de urgentie voelt om een toekomstvisie te stellen. Dat is immers ook onderdeel van goed leiderschap.

Hoewel de Regio Zwolle succesvol is, ligt er toch een leiderschapscrisis op de loer. Er is een wildgroei aan overleggroepjes. Naar mijn mening zal daarin gesnoeid moeten worden om de kracht niet te verliezen. Ik zou graag zien dat de centrumgemeente Zwolle – per toerbeurt bijgestaan door één of twee andere gemeenten - meer zeggenschap krijgt en er minder afstemming nodig is. Lef moet getoond worden om gemeenten een ‘regeerakkoord’ mee te geven. Ook ben ik van mening dat de inkomensbijdrage omhoog moet, zodat er een volwassen Regio Zwolle Bureau neergezet kan worden.

Het oude spreekwoord zegt: “Gelukkig is thuis gewoon de vrouw de baas”. Dat is ook wel zo overzichtelijk. ;-)

Jelle Weever
Voorzitter MKB-Nederland Regio Zwolle
DGA Weever Bouw BV