Wethouder van der Sluis opende op 16 maart een expositie tegen huiselijk geweld.
Wethouder van der Sluis opende op 16 maart een expositie tegen huiselijk geweld. Foto Tennekes

Column wethouder Van der Sluis: Wij…doorbreken de cirkel van geweld

· leestijd 1 minuut Algemeen

In 2021 zijn er in Kampen 313 meldingen gedaan van huiselijk geweld. Ik heb het dan over mishandeling van de partner, van kinderen of van ouderen. Aan de hand van deze meldingen wordt er onderzoek gedaan of er inderdaad sprake is van huiselijk geweld. Ik heb altijd een ongemakkelijk gevoel als ik de verhalen lees en hoor van het mishandelen van bijvoorbeeld kinderen. 

Kinderen, maar ook ouderen die dan getekend zijn voor het leven. Weg zelfrespect. Ik heb ook een dubbel gevoel met het benoemen van dergelijke getallen. Het is schrijnend als er bijna iedere dag een melding plaatsvindt van huiselijk geweld. In Kampen nota bene. Dat kan zomaar in uw familie zijn of in uw omgeving. Ongelofelijk leed achter de voordeur. Aan de andere kant betekent 313 meldingen ook dat er 313 mensen opstonden en zich zorgen maakten. Mensen die om hulp vroegen voor een ander (Vaak meldingen  van politie of professionals). De cijfers over huiselijk geweld in Nederland laten hetzelfde verdrietige beeld zien. In de afgelopen jaren zijn er 747.000 mensen van 18 jaar of ouder slachtoffer geweest van minstens één incident van fysiek en/of seksueel geweld. Het gaat dan wel om 5,5% van de Nederlandse bevolking. Vaak is er sprake van recidive (herhaling). Als ik de cijfers op mij laat inwerken dan maakt het mij verdrietig en machteloos.

We kunnen niet wegkijken. Op 16 maart heb ik de buitententoonstelling ‘Wij … doorbreken de cirkel van geweld’ geopend. Wellicht heeft u deze gezien. Vanaf het Burgemeester Berghuisplein richting het zwembad. De tentoonstelling bestaat uit 30 krachtige portretten van personen die van betekenis zijn geweest in het doorbreken van de cirkel van geweld. Deze verhalen vertellen dat huiselijk geweld en kindermishandeling overal voor kunnen komen. Dat mag niet en is ook niet OK. De tentoonstelling geeft inzichten en voorbeelden hoe u/jij de cirkel van geweld kunt doorbreken. Ik vind het belangrijk omdat de tentoonstelling kan bijdragen aan het bespreekbaar maken van dit onderwerp. 

De inwoner vraagt vaak veel van de overheid. Een overheid die moet faciliteren en moet beschermen. Dat is meestal terecht maar achter de voordeur kijken is lastig. Dit is overigens wel een van de redenen dat ik wil dat we meer in de wijken aanwezig zijn. De gemeente moet de lokale teams versterken en werken aan drie onderdelen: Beter in beeld krijgen en brengen van huiselijk geweld, het bespreekbaar maken, en gepaste zorg – of hulpverlening inzetten. Dit zal vaak vanuit verschillende disciplines moeten gaan. En ja, soms betekent dit ook hard ingrijpen. De medewerkers zullen oog hebben voor wat er in de gezinnen gebeurt maar een beetje hulp is dan wel welkom. Hulp die u kunt bieden want degene die de cirkel van geweld kan doorbreken bent u. U ziet en hoort wat er om u heen gebeurt en als we dan afspreken dat er geen rechtvaardiging bestaat voor huiselijk geweld dan rest er niets anders dan melding te doen van signalen die u opvangt. Alleen dan is de cirkel van geweld te doorbreken. Alleen dan kunnen we voorkomen dat huiselijk geweld niet van generatie op generatie wordt doorgegeven. We zijn het toch eens: geweld hoort nergens thuis.

Wethouder Jan Peter van der Sluis

Nick de Vries