Deze bijdrage van Raadspraat is geschreven door Manfred Haveman van de PvdA-fractie.
Deze bijdrage van Raadspraat is geschreven door Manfred Haveman van de PvdA-fractie. Foto: Aangeleverd.

Raadspraat PvdA: Vrijheid

· leestijd 1 minuut Algemeen

10 mei 1940 – de Duitsers vallen Nederland binnen. Die dag, precies 82 jaar geleden, vormde het begin van 5 donkere oorlogsjaren in Nederland.

Het lijkt lang geleden en bijna onwerkelijk voor de naoorlogse generaties. Maar in vrijwel iedere familie is er wel een oorlogsverhaal van een moeder, vader, oma of opa. Vaak gepaard met trauma’s, schaamte, stilzwijgen en met grote impact op levens.

De afgelopen week stond in het teken van herdenken, gedenken en het vieren van vrijheid.

En, hoe cliché ook, het is actueler dan ooit. Die vrijheid waar wij zo aan gewend zijn, is zwaar bevochten en heeft vele offers gevraagd. In andere delen op de wereld zijn mensen ook nu aan het strijden en vechten voor hun eigen bevrijding. Dagelijks zien we de afschuwelijke beelden en horen we de vreselijke verhalen uit Oekraïne. De Kamper gemeenschap stelt zich gastvrij en behulpzaam op om mensen op te vangen. Aan de Industrieweg is een Noodopvang ingericht voor vluchtelingen uit Afghanistan, Syrië en andere landen. Allemaal mensen die hun hebben en houden moesten achterlaten om te vluchten uit hun vaderland.

Vrijheid gaat over meer dan het vrij zijn van oorlog en onderdrukking. Het gaat ook om het mogen zijn wie je bent en het mogen vinden wat je vindt. Dat is een groot goed dat beschermd en goed onderhouden moet worden. En ja, op verschillende onderdelen vergt dat echt nog wel aandacht, want ook hier zijn vormen van discriminatie en uitsluiting in meer of mindere mate aan de orde van de dag. Het klinkt bijna als een bruggetje naar de formatie van een nieuwe coalitie na de gemeenteraadsverkiezingen – zo is het niet bedoeld. De informateur heeft zijn huiswerk nog eens dunnetjes moeten overdoen en heeft een vijfde partij geschikt en bereid gevonden om aan te haken bij het blok van CU, SGP, CDA en KampenSociaal, te weten GroenLinks. Wat de PvdA betreft al een hele verbetering, maar laten we eerst afwachten met welke visie en plannen deze coalitie voor de dag komt.

Vrijheid gaat ook over het kunnen meedoen. De huidige energieprijzen maken dat veel mensen, vaak met een smalle beurs, niet langer rondkomen van hun maandelijkse inkomen en zo onvoldoende kunnen meedoen. Voor mensen met een inkomen tot 120% van het sociaal minimum is via de gemeente een eenmalige bijdrage van €800 beschikbaar. Vraag deze aan! En twijfel je of je hier aanspraak op kunt maken? Informeer bij de gemeente naar de mogelijkheden.

Reageren? pvdakampen@gmail.com 

Nick de Vries

Nick de Vries