Fotobijschrift: Deze column is geschreven door ondernemer Nardus Koster.
Fotobijschrift: Deze column is geschreven door ondernemer Nardus Koster. Foto: Eigen foto

Column Ondernemen in Kampen: Een mooie stad is een schone stad!

· leestijd 1 minuut Algemeen

In de afgelopen jaren is er veel veranderd in de binnenstad van kampen. Er zijn winkels verdwenen en er zijn nieuwe bedrijven gekomen. Er is een flinke toename van voornamelijk dag-horeca en bezorgkeukens. Ook het aantal bewoners van de binnenstad is flink toegenomen. 

Al die veranderingen zorgen er voor dat de binnenstad van kampen weer bruist en nu corona even op een soort waakvlam staat, worden er ook weer flink meer evenementen georganiseerd. Koningsdag was super gezellig en ook de verlate ‘Kerst in langzaamaan warmer wordend Kampen’ trok grote groepen bezoekers naar Kampen. Op de kleedjesmarkt, tijdens 2e Pinksterdag, was al niet meer gerekend, door het vertrek van aanstaand wethouder Richard Boddeus uit de organisatie van dit mooie initiatief. Maar, de BOK (Binnenstad Ondernemers Kampen) sloegen de handen in een en namen de organisatie over van Richard. Voor het eerst in drie jaar was er weer wat te beleven tijdens 2e Pinksterdag en daar werd in eerste instantie ook flink van genoten. Jammer dat het weer juist deze dag niet wilde meewerken. Aan de vrijwilligers heeft het niet gelegen en ik verwacht dan ook niet anders dan dat deze gemotiveerde groep mensen volgend jaar weer klaar staat om er een mooie Pinksterdag van te maken.

Al die veranderingen hebben ook een keerzijde, helaas. De binnenstad van kampen heeft een flinke hoeveelheid vuilnisbakken staan, met daaraan asbakken voor de peuken en filters. De beperkingen tijdens de coronaperiode, o.a. 1,5 mtr afstand houden, zorgen er voor dat er meer dan anders op straat gegeten en gedronken werd en wordt. 

Het merendeel van de bedrijven die zo’n snelle hap verkopen hadden altijd een eigen vuilnisbak buiten staan waar de verpakkingen van al dat eten en drinken makkelijk op te vangen waren. Inmiddels ligt dat een beetje anders. Een groot deel van de bedrijven heeft niets buiten staan en rekent erop dat hun klanten wel gebruik maken van de openbare vuilnisbakken. Die zijn door de eerder genoemde ontwikkelingen helemaal niet berekend op zo’n grote hoeveelheid vuil en al snel wordt het afval van de snelle hap en het verkwikkende drankje op en naast de vuilnisbak gegooid. 

Wind en snackende vogels doen de rest en al snel is het in de binnenstad een rommeltje door al dat rondwervelende (zwerf)afval. Ondernemer Jos, van de Sport-inn, is het inmiddels zat en heeft een noodoproep gedaan in de ondernemersapp. Zijn oproep werd al snel beloond met wat afvalgrijpers, zakken, handschoenen en zakbeugels. Hiermee kan hij in elk geval het rondwervelende afval in de Vischpoort te lijf gaan. Hij wordt daarbij veelvuldig geholpen door Matt, de ambtenaar die in zijn vrije tijd komt helpen bij de bestrijding van zwerfafval.

Maar het kan ook anders. Ondernemers die afval produceren zorgen er in elk geval voor een eigen afvalbak te plaatsen bij hun onderneming, zodat hun klanten het afval kwijt kunnen en niet het hele gebied hier overlast door ervaart. Of ziet iemand hier een belemmering in?

Kampen schoon!

Nick de Vries