Afbeelding
Foto: aangeleverd

Column Ondernemen in Kampen Systra: ICT’ers gezocht!

· leestijd 1 minuut Algemeen

Je komt deze oproep op veel plekken tegen, ook op onze website. Nu de wereld om ons heen digitaliseert, hebben we steeds meer techneuten nodig. Per duizend banen staan er maar liefst 77 vacatures open. Ter vergelijking: in de zorg zijn dat er 32 en in het onderwijs 21.

Het tekort aan ICT-personeel heeft grote gevolgen. ICT speelt namelijk een grote rol bij de aanpak van maatschappelijke uitdagingen, zoals de energietransitie en de verbetering van de gezondheidszorg. Door het gebrek aan medewerkers komt de ontwikkeling van nieuwe oplossingen in gevaar.

Hoog tijd om daar iets aan te doen. Dat begint met het ontwikkelen van digitale vaardigheden. Iedereen heeft ze tegenwoordig nodig. Zo worden veel dagelijkse processen ondersteund door software en houden we ons steeds meer bezig met thema’s als ‘big data’ en ‘analytics’. Functie-eisen veranderen hierdoor snel, wat bijscholing belangrijker maakt dan ooit. 

Er zijn zelfs functies die volledig verdwijnen door digitalisering. Uit onderzoek van het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt blijkt dat het werk van zo’n 83.700 medewerkers ingrijpend gaat veranderen. Een probleem dat kansen biedt voor de ICT-sector. Door deze medewerkers om te scholen, kunnen ze een andere rol vervullen. En van betekenis blijven op de arbeidsmarkt. 

Medewerkers moeten natuurlijk wel openstaan voor zo’n overstap. De onbekendheid van de ICT-sector maakt dat moeilijk. Zo beseffen weinig mensen dat ICT tegenwoordig het hart van een organisatie vormt. Van processen optimaliseren tot efficiënt inkopen, binnen de sector kun je alle kanten op. Je bent dus niet per definitie iemand die laptops repareert. 

Bij Systra ICT vinden we het belangrijk om te laten zien wat het werk van een ICT’er inhoudt. Daarom openen we onze deuren voor een kennismaking met de sector. Ga je een opleiding kiezen, wil je jezelf verder ontwikkelen of overweeg je een carrièreswitch? Neem dan contact op en kom eens langs. Hoe meer mensen we enthousiast kunnen maken, hoe beter!

Nick de Vries