De rode loper wordt uitgelegd voor bezoekers van Het Lokaal in IJsselmuiden
De rode loper wordt uitgelegd voor bezoekers van Het Lokaal in IJsselmuiden (foto: Maarten van Gemert)

Feestelijke doorstart van activiteiten in buurthuis Het Lokaal

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Maarten van Gemert)
IJSSELMUIDEN – Met nieuw elan maakt Het Lokaal in IJsselmuiden min of meer een doorstart. Tal van sociale activiteiten in het buurthuis komen weer op gang. Dit werd donderdag 23 juni gemarkeerd met een feestelijke opening. Bij afwezigheid van wethouder Holtland namen drie initiatiefnemers de schaar ter hand om het lint door te knippen.

Onder de noemer Sterk IJsselmuiden opende donderdag 18 oktober 2018 Het Lokaal in de voormalige school aan de Erfgenamenstraat in IJsselmuiden. De afgelopen jaren kwamen onder invloed van het coronaregime de activiteiten op een laag pitje te staan. Tevens trad er wisseling van de wacht op bij enkele activiteiten. Vol energie gaan nu het Leger des Heils, Philadelphia en Welzijn Kampen (WijZ) er weer tegenaan – met bestaande en nieuwe activiteiten en diensten.

Bundeling van initiatieven
De ruimte waar men terecht kon voor computer- en kledingreparatie tegen schappelijke prijzen, is een kledingwinkeltje geworden. Een modeshow door medewerkers en cliënten van Philadelphia bij de opening toonde wat er zoal verkrijgbaar is, voor doorgaans letterlijk een paar Euro. In de ruimte heeft ook Jentina van der Weerd met haar kapsalon haar intrek genomen met als motto ’Je bent GOUD waard’.
Rasoul Javanbakht is gebleven met zijn fietsenmakerij voor migranten, allochtonen en mensen met een kleine beurs. Samen met eeTze was hij in 2018 één van de eerste gebruikers van Het Lokaal. De initiatiefnemers van eeTze zijn naar de Zwartendijk gegaan. Het Leger des Heils heeft het eetlokaal overgenomen voor de gezamenlijke wekelijkse maaltijd.
In het kluslokaal kan volop geklust worden. In de buurtkamer is ruimte voor samen eten en ontmoeting. Hier vinden ook de spreekuren plaats van Vluchtelingenwerk en Financiën op Koers. Daarnaast vinden op het vroegere schoolpleinen regelmatig gezamenlijke activiteiten plaats, worden er taallessen gegeven als ook zit-fit gym en zijn er wandelgroepen en een breicafé. Een totaaloverzicht wordt bijgehouden op een groot schoolbord in de gang bij de linkeringang.


Michelle zorgde samen met Andries voor soep en hamburgers (foto: Maarten van Gemert)

Aansluiting sociale basis
Het Lokaal sluit met haar waaier aan (sociale) activiteiten aan op het streven van de gemeente naar het versterken van de sociale basis voor inwoners om ”hen zo lang mogelijk in hun eigen kracht te houden en te voorkomen dat specialistische zorg nodig is”. Aldus omschrijft de gemeente het in een subsidieregeling die dit jaar is ingegaan.
Organisaties kunnen subsidie aanvragen voor activiteiten die bijdragen aan de maatschappelijke opgaven Jeugd, Structurele ondersteuning en Samenwerken in de wijk. De activiteiten moeten laagdrempelig zijn en ondersteuning bieden in de eigen buurt, wijk, dorp of stad.
Het subsidiebudget hiervoor wordt jaarlijks vastgesteld. Voor (de tweede helft van) 2022 bedraagt dit €1,2 miljoen en voor 2023 €2,4 miljoen als de begroting voor 2023 wordt goedgekeurd.

Grote opkomst
”De zorg wordt minder, mensen wonen langer thuis, kortom, ontmoetingen worden steeds belangrijker.” Dat drijft de initiatiefnemers van Het Lokaal. Mede daarom zijn zij een samenwerking aangegaan met partners om preventieve activiteiten te starten in het IJsselmuidense buurthuis. De opening gaf een goed gemêleerd beeld. Leeftijd, geslacht en sociale status van de bezoekers liepen uiteen.
Kapitein Eric Kamperman van het Leger de Heils was aangenaam verrast door de grote opkomst van belangstellenden. Zijn korpsgenoot Willie Rouw knipte het lint door dat achter Het Lokaal was gespannen voor een rode loper. Zij deed dit samen met kapster Jentina van der Weerd en Eleen de Bruin namens WijZ waarmee de samenwerking letterlijk en figuurlijk gestalte kreeg. Daarna was er wat te eten en te drinken waarbij iedereen meteen kon proeven aan, en toosten op, Het Lokaal.


Groepsfoto van de vrijwilligsters bij Het Lokaal (foto: Anneke Westerhof)

Afbeelding
Gemeentelijk optreden bij ontrechting en rechtsherstel Joodse inwoners onderzocht Algemeen 11 uur geleden
Bernard van den Belt en Esther Dekker verwelkomen de leescoördinatoren van Bibliotheek op school
Feest bij bibliotheek èn basisscholen met tien jaar 'Bibliotheek op school' Algemeen 11 uur geleden
Afbeelding
Gemeentelijk optreden bij ontrechting en rechtsherstel Joodse inwoners onderzocht (5 foto's) 5 foto's instagram 13 uur geleden