Wethouder Bernard van den Belt krijgt van Taalpunt Kampen het boekje ‘Ik vertel je mijn verhaal’.
Wethouder Bernard van den Belt krijgt van Taalpunt Kampen het boekje ‘Ik vertel je mijn verhaal’. Foto: Aangeleverd.

Lezen en schrijven voor iedereen

· leestijd 1 minuut Algemeen

KAMPEN - Wethouder Bernard van den Belt wil laaggeletterdheid verminderen. “Met duidelijke taal bereik je meer.” Het boekje van het Taalpunt ‘Ik vertel je mijn verhaal’ helpt hem hierbij.

Ongeveer 1 op de 6 volwassenen in Nederland heeft moeite met lezen en schrijven. Dat is in de gemeente Kampen niet anders! Daarom omarmt de gemeente Kampen de Week van lezen en schrijven van 8 t/m 15 september. De week is een initiatief van Stichting Lezen en Schrijven.

Taalpunt Kampen helpt

Taalpunt Kampen leert mensen gratis beter lezen en schrijven. Maar hulp vragen kan lastig zijn. Dan hebben mensen net dat zetje nodig. Het boekje ‘Ik vertel je mijn verhaal’ helpt daarbij. In het boekje staan verhalen van Kampenaren. De verhalen staan in gewone taal. Zo kan bijna iedereen ze goed lezen en begrijpen. Achterin het boekje staat hoe het Taalpunt te bereiken is.

Gemeente Kampen voor duidelijke taal

Taalpunt Kampen overhandigt een boekje aan wethouder Bernard van den Belt. Het Taalpunt zegt hiermee dat de manier waarop bedrijven, instellingen en ook de gemeente Kampen communiceren, praten en schrijven, vaak veel te moeilijk is. Dat kan anders, beter, eenvoudiger. Wethouder Van den Belt: “Met duidelijke taal bereik je meer. Ik vind het belangrijk dat iedereen snapt wat wij als gemeente Kampen zeggen. Daarom willen wij graag duidelijke taal gebruiken. Dit hebben we bijvoorbeeld heel bewust gedaan in de verkiezingsprogramma’s van alle politieke partijen in Kampen. Het gevolg: meer mensen gingen stemmen, want meer mensen begrepen de tekst. Net zo belangrijk is het dat mensen beter leren lezen en schrijven. Daarvoor doe ik mijn best. Het boekje ‘Ik vertel je mijn verhaal’ geef ik daarom aan iedereen in de gemeenteraad en in het college. Zo draag ik de boodschap binnen de gemeente verder. En er komt een gezamenlijke aanpak met het Taalpunt, Welzijn, Onderwijs, woningcoöperaties en Impact.” 

Aanpak gemeente Kampen

De aanpak van gemeente Kampen is om eerst de mensen te vinden die moeite hebben met lezen en schrijven. Dit zoeken gaat bijvoorbeeld via scholen of schuldhulpverlening. Daarna is de aanpak gericht op het opleiden van mensen. Alle partijen in gemeente Kampen die kunnen helpen, helpen mee. Vier keer per jaar komen ze bij elkaar om te bepalen wat er moet gebeuren. Hierin helpen de twee taalpunten in Kampen: Taalpunt Kampen en W&L. Taalpunt Kampen is vooral voor de Nederlanders die in Kampen wonen en W&L voor mensen die uit een ander land komen.