Jeannette Kostwinder verzorgt een RGM-kennismakingsles 'Zet je brein in beweging'
Jeannette Kostwinder verzorgt een RGM-kennismakingsles 'Zet je brein in beweging' Foto: Quintus

RGM-cursus ‘Zet je brein in beweging!’

· leestijd 1 minuut Algemeen Ingezonden

KAMPEN – Muziek prikkelt geest en lichaam. Het zet je in beweging. Daarom biedt Quintus de vrolijke RGM-cursus ‘Zet je brein in beweging’ die vanaf 3 oktober ook op de maandagochtend te volgen is van 11.00 tot 12.00 uur. “RGM is een vorm van echte fitness voor het brein”, aldus erkend RGM-masterpractitioner en pianodocent Jeannette Kostwinder.

In het muzieklokaal bij een RGM-les swingt het zo af en toe aardig op de klanken van ‘Take me home, country roads’, ‘Living doll’ en ‘Ramona’. Op vertoon van blauwe en rode symbolen wordt zowel zittend als staand bewogen met handen en benen. Jeannette Kostwinder legt uit: “RGM staat voor Ronnie Gardiner Methode, vernoemd naar een Amerikaanse jazzdrummer, die woonachtig is in Zweden. Hij had een depressieve periode en ontdekte dat hij opknapte tijdens het drummen. Van daaruit ontwikkelde hij deze vrolijke muziekmethode. Ik heb zelf les gehad van Ronnie; hij is over de negentig jaar en nog enorm kwiek!”

Verbetering van concentratie en geheugen

Ook in de Nederlandse zorg staat RGM al jaren goed bekend. “Omdat het zo’n bewezen, positief effect heeft op het brein! De linkerhersenhelft speelt een grote rol bij de rationele kant: alles wat je op school geleerd hebt. De rechter helft is min of meer je emotionele, creatieve kant. Bij deze methode activeren we beide hersengebieden tegelijkertijd. Hierdoor leren de linker- en rechterhersenhelft beter samenwerken en dat is goed voor lichaam en geest. Het zorgt voor verbetering van je geheugen en leidt tot toename van energie. Ook neemt je concentratie toe en krijg je een hogere denksnelheid. Verder is er sprake van verbetering van het leervermogen en motorische vaardigheden. Onze RGM-cursus ‘Zet je brein in beweging’ is daarom erg geschikt voor mensen met een burn-out, depressieve klachten of niet aangeboren hersenletsel (NAH). Maar ook als je een beroerte of TIA hebt gehad, kun je er baat bij hebben. Of als je concentratie of geheugen is verslechterd als gevolg van een narcose, chemokuur of long-covid. De muziek en oefeningen vragen om concentratie en laten geen ruimte voor gedachten of gepieker. Hierdoor komen de hersenen in een andere stand. Kortom, het is dus echt een vorm van fitness voor het brein.”

Proefles

Meer weten? Kijk op www.quintuskampen.nl voor alle info over deze en andere cursussen voor specifieke groepen, waaronder ‘Dans & muziek als medicijn’ of muziek, tekenen & schilderen voor cursisten met een beperking. Twijfel je nog? Stel je vraag of meld je aan voor een gratis proefles bij kunstencentrum Quintus aan de Vloeddijk 38 via tel. 038-3371200 of info@quintuskampen.nl.