Links Warner Pap en rechts de schrijver van het boek.
Links Warner Pap en rechts de schrijver van het boek. Foto: Tennekes

Warner Pap en de bevrijding van Kampen houdt herinnering levend

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Leo Polhuijs) 

KAMPEN -  Kampenaar Robert Terpstra  is zeker zo’n vijftien tot twintig keer bij zijn  hoogbejaarde plaatsgenoot Warner Pap langs geweest om naar zijn verhalen over de Tweede Wereldoorlog te luisteren en deze op te tekenen. Het resultaat is een boek van ruim tachtig pagina’s met als titel Warner Pap en de bevrijding van Kampen. De uitgave is eenvoudig geschreven en makkelijk leesbaar.

Warner Pap en de bevrijding van Kampen is een vervolg op Terpstra’s eerste boek, Misrekening, uit 2019. Daarin beschrijft de auteur het leven van zijn grootouders. Zij verhuisden midden in de oorlog naar Rotterdam maar kregen daar te maken met bombardementen en razzia’s. Midden in de hongerwinter begin 1945 keerden ze op de fiets terug naar Kampen. De titel van het boek slaat op de fout van zijn grootouders om naar de Maasstad te verhuizen maar ook op de vergissingsbombardementen die vele mensen het leven kostten. Op 17 april 1945, de dag waarop Kampen werd bevrijd, is Terpstra’s moeder geboren. ‘’Dit was voor mij de aanleiding om het één en ander op papier te zetten,‘’ blikt Terpstra terug. ‘’Tijdens mijn zoektocht werd ik door Herman Harder van het Frans Walkate Archief gewezen op de persoon van Warner Pap, die tijdens de bevrijding Canadezen met een bootje van IJsselmuiden naar Kampen zou hebben gevaren. Mark Janssens, een oud-collega van mij van de SNS bank, bleek Pap ook te kennen en wist ook van het bootje. Pap was conciërge geweest bij de bank. Groot was mijn verbazing toen Janssens zei dat mijnheer Pap nog leefde. Een dag later zat ik bij Warner en zijn vrouw Gré aan de koffie.’’  Pap is inmiddels 95 jaar. Hij en zijn vrouw zijn volgens Terpstra nog goed bij de tijd.

Noordoostpolder 

Terpstra wil niet al te veel details uit zijn boek vertellen. ‘’De mensen moeten het zelf maar lezen. Wel kan ik vertellen dat Warner Pap, in het laatste oorlogsjaar nog maar zeventien jaar, veel avonturen heeft meegemaakt. Om aan de Duitse Arbeitseinsatz te ontkomen, vluchtte hij naar de Noordoostpolder. Deze was toen net drooggelegd en erg onherbergzaam. Een ideaal oord voor onderduikers. Toen de Duitsers op een gegeven moment een inval deden en de polder omsingelden, werden vele mensen opgepakt. Pap ontkwam en ontmoette in IJsselmuiden Canadezen.’’  In het boek worden ook de namen genoemd van Bert Knipmeijer, Jan Willem Siebrand en Frans de Hosson, die actief waren in het verzet.

Jongensboek

Het boek van Terpstra, in het dagelijks leven eigenaar van Terpstra Hypotheken, leest als een trein. ‘’Een jongensboek,‘ ’zegt de schrijver zelf. ‘’En dat is eigenlijk ook precies de bedoeling. Het zou mooi zijn als ook de jeugd dit boek leest en als bijvoorbeeld basisscholen er iets mee zouden doen. Jongeren lezen bijna geen boeken meer. Mijn zoon Sem van zeventien las het boek in één adem uit, maar hij heeft mij wel gewezen op een aantal woorden die hij niet snapte en die voor hem te moeilijk waren. Die heb ik veranderd. De generatie heel oude mensen die de oorlog nog zelf heeft meegemaakt, is er over een paar jaar niet meer. Mensen van mijn leeftijd kennen de verhalen alleen nog uit overlevering van ouders of grootouders, maar voor de jeugd is de oorlog ver weg. Het is belangrijk om de herinnering levend te houden. Vrijheid is niet vanzelfsprekend, dat zie je aan de situatie in Oekraïne.’’

Het boek kost € 10,- en is te koop bij de Read Shop (voorheen Boekhandel Bos) en de Primerawinkels in Kampen. Of mail hrterpstra@hotmail.com en krijg het boek zonder verzendkosten thuisgestuurd.

Foto: Warner Pap overhandigt het eerste exemplaar van het boek aan de burgemeester.

Nick de Vries