Afbeelding
Foto: logo

Gemeente Kampen doet mee aan Orange the World 2022

· leestijd 1 minuut Algemeen

KAMPEN - De gemeente Kampen is medestander in de strijd tegen geweld tegen vrouwen en sluit zich aan bij de internationale campagne Orange the World. Op diverse plekken in de stad hangen in dat kader vanaf 25 november medestanderposters. Alle wethouders van Kampen werken hieraan mee. Bernard van den Belt, wethouder Zorg: “Iederéén moet in veiligheid kunnen opgroeien. Kinderen, vrouwen, mannen. Geweld moet stoppen! Daar wil ik mij maximaal voor inspannen.”

Van den Belt vervolgt: “De medestanderposter raakt mij. Ik dacht aan die momenten dat ik wel aan het praten ben, maar in m’n hoofd dingen heb die ik wel wil zeggen, maar toch niet durf. Soms ziet u van die momenten dat een ander pijn gedaan wordt. Of hebt u het gevoel dat een ander pijn gedaan wordt. U merkt iets, het voelt niet pluis. Dat geeft verlegenheid. Wat gaat u doen? Praat met elkaar! Dat is makkelijker gezegd dan gedaan.Toch is praten van cruciaal belang. Wat als uw niet-pluis-gevoel terecht is? En u niet met elkaar hierover gepraat hebt? Het gaat om de veiligheid van de ander! Mishandeling moet gestopt worden.”

Jaarlijkse Orange the World campagne

Wereldwijd krijgt één op de drie vrouwen te maken met geweld. In Nederland is dat zelfs 45 procent van de vrouwen en meisjes. Om daar aandacht voor te vragen is 25 november door de Verenigde Naties benoemd als de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen. Op deze dag start de jaarlijkse campagne Orange the World, tegen geweld tegen vrouwen. De campagne duurt tot 10 december, en de tussenliggende dagen zijn de wereldwijde ‘16 Dagen van Actie tegen Geweld tegen Vrouwen’. In Nederland doet inmiddels een overgrote meerderheid van de gemeenten en provincies jaarlijks mee aan de campagne.

Thema 2022: Iedereen kan helpen geweld te voorkomen 
In 2022 is het thema van de campagne in Nederland preventie. De nadruk bij de aanpak van geweld ligt vaak op signalering, melding en hulpverlening. Deze zaken zijn van cruciaal belang, maar we moeten ook meer gaan investeren in het voorkomen van geweld door het bij de wortels aan te pakken. Daar kan iedereen aan bijdragen; individuen, professionals, organisaties, bedrijven en overheden. Belangrijk is vooral om niet alleen vrouwen en meisjes, maar nadrukkelijk ook mannen en jongens te betrekken. Juist zij kunnen het verschil maken, bijvoorbeeld door elkaar aan te spreken over grensoverschrijdend gedrag. 

Bent u #medestander? 
Tijdens de Orange the World campagne wordt iedereen uitgenodigd om onderdeel van de oplossing te worden als medestander in de strijd tegen geweld. Dit kan door het ondertekenen van de #medestanderpledge op orangetheworld.nl. Hiermee geeft de ondertekenaar aan dat hij of zij zich wil inzetten om geweld tegen vrouwen en meisjes te bestrijden, als individu, als professional, als vriend, teamgenoot, buur of collega. Mensen die medestander zijn krijgen een speciale nieuwsbrief met allerhande praktische tips over wat je kunt doen in je dagelijks leven om geweld en intimidatie tegen vrouwen te helpen voorkomen en stoppen.