Fotobijschrift: Deze bijdrage van Raadspraat is geschreven door Martine van Bruggen – Pander, Commissielid Gemeente Belang Kampen Samenleving & Bestuur.
Fotobijschrift: Deze bijdrage van Raadspraat is geschreven door Martine van Bruggen – Pander, Commissielid Gemeente Belang Kampen Samenleving & Bestuur. Foto: Tennekes

Raadspraat GBK: Iedereen doet ertoe

· leestijd 2 minuten Algemeen

Mijn eerste raadspraat als fractie/commissielid van Gemeente Belang Kampen. Best spannend want ineens sta je in ‘het meest gelezen krantje van Kampen en omstreken’ om iets te vertellen over de politiek, wat je ervaringen zijn en een beschouwing te geven over het reilen en zeilen in onze mooie stad Kampen.

Even snel mijn doopceel lichten om vervolgens de echt belangrijke zaken te bespreken. Ik ben getrouwd met Randolf, moeder van dochters en samen runnen wij een gezin en een fantastisch uniek bedrijf. De sector waarin wij opereren is volledig gebaseerd op vertrouwen, transparantie en participatie. Termen die in onze gemeenteraad ook veel voorbij komen! De begroting is een onderwerp dat echt met succes voldoet aan deze termen. De gehele raad heeft hier echt goed werk geleverd. De begroting kunnen wij dan ook als een succes ervaren, zeker voor de inwoners van onze mooie gemeente.

Dat onze inwoners betrokken zijn bij wat er speelt binnen onze gemeente is voor GBK ontzettend duidelijk. Een goed voorbeeld is natuurlijk het beleid rondom carbid. Dat is echt met en door inwoners gerealiseerd. Echter zijn er de afgelopen tijd ook dossiers waar er beduidend minder participatie heeft plaatsgevonden.
Waar moet de Kogge nu komen? Inwoners waren volkomen overdonderd en lazen in de krant dat van Heutszplein de gekozen plek zou worden. De raad was niet blij met de gestuurde richting en besloot meerdere opties serieus te onderzoeken. Hier blijkt uit dat informatie, communicatie en participatie een heel belangrijk onderdeel is van besluitvorming. Dat de raadsvergadering dan ook druk bezocht wordt door de inwoners om hun verhaal, emoties en ongenoegen te uiten is voor GBK dan ook des te meer reden om een verbindende factor te zijn tussen inwoners en onze politiek.

Door krachtig handelen van de Raad moest het voorstel dan ook weer terug naar de tekentafel. En die tekentafel komt nog een aantal malen terug in beeld met dossiers waar inwoners van de gemeente Kampen mee te maken hebben.

Hanzepaviljoen, Parallelweg, de tuinderijen, stikstof en onze boeren, arbeidsmigrantenhotel en dan onlangs de Bovenhaven en zijn projectontwikkelaars. Allemaal dossiers waar participatie ver te zoeken is. Bij het laatste dossier was onlangs een informatieavond voor alle betrokkenen al wisten de betrokken inwoners nergens van. En dat moet echt anders de aankomende politieke periode. Het kan niet zo zijn dat inwoners massaal naar de raadsvergaderingen moeten komen om te uiten dat er geen betrokkenheid is geweest, immers is de letterlijke vertaling van participatie is ‘actieve deelname’. En volgens de fractie van GBK moet dit aan het begin van welk proces dan ook gebeuren, niet halverwege of achteraf. Daarom zou een burger referendum volgens ons dan ook een goed idee zijn. Dat zou bijvoorbeeld heel veel geld en hoofdpijn hebben gescheeld in het ‘Zwembad dossier’.

En waarom geen commissies tussen oppositie en coalitiepartijen (zoals nu ook bij het Presidium al gebeurt) organiseren die zich vooraf buigen over deze ingewikkelde en belangrijke dossiers? GBK gaat hier in het nieuwe jaar zich hard voor maken en eventueel een motie voor indienen.

Nu is natuurlijk niet alles negatief wat er in ons prachtige gemeentehuis gebeurt. Een burgerwacht wordt vervangen door een professionele buurtpreventie, er komen extra handhavers, is het Kamper ontwikkelfonds een fantastisch project voor onze inwoners, kunnen wij schaatsen op de Reeve maar het allerbelangrijkste; er wordt echt geluisterd naar onze inwoners bij de inspreekuren en de Raadsvergaderingen. Dit is waarom ik persoonlijk lid ben geworden van GBK, zij gaan naar buiten om de inwoners naar het gemeentehuis te krijgen als er geen ‘actieve deelname’ plaatsvindt. Want iedereen doet ertoe!

En eerlijk? De coalitie en oppositie kunnen soms het niet eens zijn echter samen kunnen wij het verschil maken voor de inwoners van de gemeente Kampen!

Dan wil ik u tenslotte nog een fantastisch, liefdevol en knallend uiteinde wensen!

Nick de Vries

Broederkerk
Regiobijeenkomst van stichting 'Kom over en help' Algemeen 10 uur geleden
Wethouder Richard Boddeus neemt de handtekeningen in ontvangst
Actiegroep Muziekpad bestendigt protest met honderden handtekeningen Algemeen 17 uur geleden
Een eigen moestuin; Alex oefende er in Kampen al mee, maar straks heeft hij een immense moestuin voor eigen biologische teelt (foto: Attest Communicatie)
Freelancer De Brug vertrekt naar Bulgarije (8): Natuurlijk wil ik ook een eigen moestuin Algemeen 27 mrt, 15:57
Andries Heidema
Provinciale Staten wil verder met Commissaris van de Koning Andries Heidema Algemeen 27 mrt, 15:41
Het pronkstuk van Hanneke Peters, aldus zoon en dochter Frank en Dorien Peters.
Hanneke Peters exposeert postuum in Margaretha (5 foto's) Algemeen 27 mrt, 11:22
Afbeelding
>>Video<< Beschilderde balklagen uit 17e eeuw ontdekt in rijksmonument Vloeddijk Algemeen 27 mrt, 11:05