Deze bijdrage van Raadspraat is geschreven door Harry Bruins van de VVD-fractie.
Deze bijdrage van Raadspraat is geschreven door Harry Bruins van de VVD-fractie. Foto: Aangeleverd.

Raadspraat: ‘Kampen, het mooiste en het leukste meisje van de klas’

· leestijd 2 minuten Algemeen

De wens van burgemeester De Rouwe is uitgekomen, zoals hij het zelf in een interview al zei: hij is burgemeester geworden van het mooiste meisje in de klas, jawel: Kampen! U kent het programma wel van al die turbulente levensbeschouwingen van mooie dames. Helaas van alleen “mooi” zijn, kun je niet leven.

Als raad zitten we aan de tekentafel om met u een stip aan de horizon te zetten “wat voor gemeente wil Kampen zijn in 2040”. Veranderen in een veranderende wereld in denken en doen. 

Op een infoavond voor de zomervakantie over  het proces werden kaarten getoond over de ontwikkeling van Kampen vanaf 1300. Het was een Hanzestad in de IJsseldelta, goed verdienend aan de handel. Tot op de dag van vandaag profiteert Kampen van haar rijke geschiedenis: dit zie je aan de vele monumenten die ons centrum te bieden heeft. Van armoede kan een stad niet bestaan. Ook tegenwoordig is een bloeiend bedrijfsleven belangrijk. Zonder een optimaal presterend bedrijfsleven kun je deze sociale basis aantoonbaar minder goed bieden. Laten we daarom ook niet de hoofdsectoren als bouw, agro&food en de logistieke sector in Kampen vergeten bij onze koersbepaling. Welvaart, welbevinden en welzijn is niet vanzelfsprekend. Zet daarom in op kwaliteit en stimuleer innovatieve bedrijven en winkels met allure te vestigen in onze Hanzestad, liggend in de IJsseldelta in de Regio Zwolle.  

Kampen ligt in de vierde economische regio van Nederland. Dat Kampen nu al een ‘mooi meisje’ is hoef ik u zeker niet te vertellen, anders woonde u immers niet in onze prachtige Hanzestad of in één van de kernen. Om naast ‘mooi’ ook ‘leuk’ of misschien beter gezegd ‘aantrekkelijk’ te blijven in de komende decennia is het belangrijk dat bij het maken van toekomstplannen het ondernemerschap, dat ons zoveel heeft gebracht, niet wordt vergeten. 

Voor een bloeiende stad en een goed draaiende economie zijn lage lasten voor inwoners en bedrijven een belangrijke voorwaarde. Denk daarnaast ook aan stabiliteit en veiligheid in de stad en in de kernen. Op deze basis kan ondernemend Kampen op de kaart worden gezet als ambassadeur van de rijke Hanzegeschiedenis en van onze monumentale binnenstad!

Samen met Raimond de Vries (GBK), vertegenwoordig ik komende periode de raad in de klankbordgroep van de Regio Zwolle. Klinkt misschien abstract en ver weg, maar cruciaal voor onze toekomst om daar aan tafel de positie van Kampen te versterken. Wij houden de vinger aan de pols hoe en waarom Kampen haar identiteit, kwaliteit en bedrijvigheid bewaakt, wat de gewenste ontwikkeling is voor Kampen en hoe doen we mee in de regio.  Kampen zichtbaar aan tafel op de belangrijke onderwerpen als verstedelijking, leefbaarheid, bereikbaarheid, mobiliteit,  werk en inkomen, energie  en klimaatadaptatie. 

Belangrijk wordt, naast allerlei andere gemeentelijke investeringen, dat je ook de binnenstad op orde hebt.  Voorbeeld; heel Nederland benut zijn  grachten met recreatieve verblijfskwaliteit, behalve de Burgel in Kampen. Laten we deze “dooie sloot” herstellen naar een beleefbare “pracht gracht”. Zie je het al voor je? Monumentale schepen, gedeeltelijk elektrisch bevaarbaar, slim parkeren voor bewoners en gedeeltelijk autovrij. Hoe dat verder moet?

Maak samen een goed plan mét ondernemers en inwoners uit het centrum.

Zo worden we, naast het ‘ mooiste meisje’  ook nog eens het “leukste meisje” van de klas. 

Daar zetten wij ons voor in! 

Heeft u een goed idee? U bent altijd welkom bij onze fractievergaderingen. 

Nick de Vries