Afbeelding
Foto: Unsplash

Voormalig docent Pieter Zandt beticht van aanranding

· leestijd 2 minuten Algemeen

ZWOLLE/KAMPEN (JPZ) – Een 58-jarige Zwollenaar zou in de zomer van 2022 een 18-jarige jongen aangerand hebben. De man werkte destijds nog als docent bij Pieter Zandt Scholengemeenschap in Kampen maar werd direct geschorst.

Dat bleek dinsdag uit de strafzaak tegen de 58-jarige B. uit Zwolle. De school werd door de politie ingelicht nadat een 18-jarige Zwollenaar in augustus 2022 aangifte deed tegen zijn 58-jarige plaatsgenoot. Hoewel de zaak nog in onderzoek was, werd B. door de directie op het matje geroepen in een volgens hem kwetsend gesprek. “Ik moest per direct geschorst worden”, zei de inmiddels oud-docent. Er werd gezocht naar een logisch moment waarop hij definitief zou stoppen op de reformatorische school en dat werd uiteindelijk de herfstvakantie. Het Pieter Zandt was vooral bang voor negatieve publiciteit, zei B. Na een dienstverband van 28 jaar zat hij plots zonder werk.

Dat alles omdat hij op de zwoele zomeravond van 16 augustus 2022 na wat witte wijntjes op zijn balkon genuttigd te hebben besloot drie hem onbekende jongemannen in huis uit te nodigen. Hij zag ze voorbij lopen op straat. “Ik ben een man van gezelligheid”, zei hij tegen de rechters. Hij wilde dansen die avond, zo blij was hij kennelijk over deze zomerdag in zijn vakantie. Het was de derde dag van een hittegolf die zomer en in de woning zou hij aan een van de jongens gevraagd hebben of hij hem mocht betasten. Dat mocht niet. Twee jongens gingen er al snel weer vandoor maar de derde bleef om zijn glas wijn leeg te drinken. Toen hij weg wilde, werd hij door B. tegengehouden, zo verklaarde het slachtoffer later bij de politie. Hij werd overal betast.

“Als ik door drank grensoverschrijdend gedrag heb vertoond kan ik naar eer en geweten zeggen dat als er is gebeurd wat zij zeggen, ik me dat niet kan herinneren. Het kan wel mogelijk zijn”, hield de officier van justitie B.’s eigen verklaring bij de politie voor. Dus zo stellig dat het honderd procent niet gebeurd is, was hij bij de politie niet. “Ik verafschuw elk grensoverschrijdend gedrag”, reageerde de verdachte. “Bijna 30 jaar zorgde ik op school mede voor veiligheid en geborgenheid voor de leerlingen.” Toch viel een van de rechters op dat hij die avond de jongemannen uitnodigde terwijl hij zelf in onderbroek rondliep. Het slachtoffer vroeg zich vooral af waarom deze man kinderen aanraakt, bleek uit zijn schriftelijke verklaring. “Dit is ook bij andere kinderen gebeurd. Straks gebeurt het iemand anders.”

De officier van justitie eiste een werkstraf van 100 uur en een celstraf van 32 dagen waarvan 28 dagen voorwaardelijk. De vier onvoorwaardelijke dagen heeft B. al in voorarrest uitgezeten. Kort na dit voorval met het slachtoffer is een tweede jongen in zijn woning gezien. Ook hem is gevraagd of hij aan hem mocht zitten, zei de officier van justitie. Dat komt sterk overeen met het verhaal van het slachtoffer en zijn twee maten.

Advocaat Helen Jansen plaatste nadrukkelijk vraagtekens bij de verklaringen van de aangever en zijn twee vrienden. Meer dan die verklaringen ligt er niet aan bewijs en dus vroeg ze om vrijspraak. “Het laatste dat ik zou willen, is het overschrijden van grenzen”, zei B. in zijn laatste woord. De rechtbank doet op 20 juni uitspraak.

Afbeelding
Ouderenzorg IJsselheem met aandacht: Roland over zijn keuze voor ouderengeneeskunde Partnerbijdrages 28 mei, 13:36
Buurten komen samen om hun eigen omgeving met elkaar te vergroenen, goed voor mens en dier!
Groene Loper Kampen deelt plantpakketten uit Partnerbijdrages 28 mei, 13:23
Afbeelding
Gratis donuts eten op Nationale Donutdag Algemeen 28 mei, 12:29