De gang van zaken rondom de Bovenhavenstraat leidde tot veel onvrede bij de stichting.
De gang van zaken rondom de Bovenhavenstraat leidde tot veel onvrede bij de stichting. Foto: Stichting Stadsherstel Kampen

Stichting Stadherstel Kampen stopt na 40 jaar

· leestijd 1 minuut Algemeen

KAMPEN - De Stichting Stadsherstel heeft besloten na 40 jaar te stoppen. Het bestuur heeft de beslissing unaniem genomen, omdat zij vindt dat zij de laatste jaren niet meer in staat is om het erfgoed in onze gemeente adequaat te beschermen. Een van de oorzaken hiervan is dat ze weinig steun vanuit de gemeente ervaart. Het bestuur heeft de indruk dat SSK niet meer serieus genomen wordt door de gemeente. Het besluit is volgens de stichting permanent. 

In een persbericht laat de stichting weten te begrijpen dat dit besluit voor velen onverwacht komt en wellicht ook een teleurstelling zal zijn. “We hebben er binnen het bestuur echter al  heel lang over gesproken, over nagedacht, gewikt en gewogen. Ons besluit staat vast”.

De stichting stelt niet meer te voldoen aan haar statuten en doelstellingen. “Zoals bekend is, is SSK in 1983 opgericht voor het behoud en de renovatie van monumentale panden in de gemeente Kampen. Daaraan heeft SSK heel veel jaren gewerkt en met een flink resultaat, want we hebben inmiddels zo’n kleine 100 wooneenheden gerealiseerd.”

“Door teruglopende subsidiemogelijkheden en een afnemend aanbod van geschikte panden kwam sinds 2004 de nadruk te liggen op kleinere objecten, zoals muurreclames en gevelstenen in de binnenstad van Kampen. De laatste jaren hebben we ons, naast de kleine objecten zoals gevelstenen en muurreclames, voor het grootste gedeelte gericht op het behoud van ons erfgoed in de binnenstad.”

Het bestuur stelt dat het de stichting de laatste jaren met name met betrekking tot wederopbouw erfgoed niet is gelukt om belangrijke bouwwerken te beschermen. “Ook plekken die voor de geschiedenis van de stad belangrijk zijn, zoals de van omgeving Boven Havenstraat, ons laatste stukje industrieel erfgoed, wilden we behouden. Helaas weten we allemaal wat er daar gebeurd is. Het gevolg is dat ook SSK niet meer in staat is ons erfgoed en het beschermd stadgezicht naar behoren te beschermen. We zien bovendien wat het gevolg is van het niet handhaven, namelijk een grijze verkleuring van de binnenstad en verdwijnen van authentieke bouwmaterialen.” 

Ook het ouder worden van de bestuursleden en de moeite die de partij heeft om nieuwe bestuursleden te vinden zijn redenen om te stoppen met de stichting.

Afbeelding
24 verenigingen uit Kampen op pad voor Grote Clubactie Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
Expositie van prints van werken van Van Gogh Algemeen 19 uur geleden
Afbeelding
Burgemeester en wethouders laten regionale stem horen tijdens 'Laat ons niet in de St(r)eek' - evenement Algemeen 19 uur geleden