Afbeelding
Foto: Aangeleverd.

Koggejournaal: Hitte

· leestijd 1 minuut Algemeen

Wat een hitte deze maand. Al weken hebben we deze zomer temperaturen van tegen de dertig graden. Heel bijzonder! Ook op reizen met de Kamper Kogge hebben we soms in dagen met een hittegolf moeten zeilen. Dat is op zich best wel goed te doen overdag. Altijd wel een koel windje in het zeil en onder het kasteel een schaduwplek. Alleen de nacht doorbrengen op de slaapbanken  beneden in het ruim is dan een probleem. Veel te warm!  Sommige bemanningsleden zoeken dan een slaapplek op het dek of op het kasteel.  Ook slaapt er wel eens iemand in een hangmat tussen de vlaggenmasten op het kasteel.

Bijzondere vangst op de oostzee

In 2017 was de Kogge op reis in de Oostzee. Het was erg warm en we zeilden vlak langs een Deens eiland. Wind was gunstig en op de stranden waren vele badgasten te zien. Vanaf het strand zeilde een surfer richting onze Kogge. De zeiler zal ongetwijfeld gedacht hebben, eens even dat vreemde scheepje van dicht bij bekijken. Haast altijd hebben we aan boord wel een paar fanatieke vissers die proberen haring of makreel te vangen. Dit keer had Johan zijn hengel uitgegooid en zijn vissnoer sleepte een heel eind achter de Kogge aan. De surfer op zijn plank zeilde al dicht achter onze Kogge aan. Iemand schreeuwde nog: “niet dichter bij komen, er wordt gevist!” Te laat, de surfplank zeilde over de vislijn en haakte vast. De jonge man viel eraf in zee en zag z’n plank meegesleept worden door de Kogge. De geschrokken Johan sneed snel met z’n mes het snoer door. De surfer zwom naar z’n zeilplank en kon weer verder zeilen. Humor aan boord. Iemand merkte op dat nog nooit iemand aan boord zo’n grote vangst had gedaan.

Bijzondere vogels

Volcmar zat op het kasteel. Altijd met z’n verrekijker vogels en schepen te bekijken en proberen dolfijnen te spotten. Een paar koggeriken zaten bij hem heerlijk van de zon te genieten. We zeilden nog steeds vlak langs het Deense eiland. Iemand vroeg: “nog bijzondere vogels te zien, Volcmar?”  ”Ja zeker,” was het antwoord. “Heel veel zelfs.” “Nou wat zie je dan allemaal?” “Ik zie roodborsten, witte pikstaarten, een grote tepelaar, de orgasmus en de kleine karrekut.” “Wat een grappen, wat is dat voor onzin?” 

“Jongens, snappen jullie het niet?” We zeilen vlak langs een naaktstrand met heel veel blote mensen! De grap sloeg aan getuige het vrolijke gelach! Natuurlijk wilden ze allemaal even met m’n verrekijker kijken naar die naakte Deense badgasten. Dat mochten ze als  iedereen mij dan in de haven straks een aanleggertje zouden aanbieden. Die avond ging deze vogelaar redelijk aangeschoten z’n slaapzak in. 

Kogge op reis

Voor dit vaarseizoen zijn er geen buitenlandse reizen gepland voor ‘de Zwarte Dame.’ Onze Kogge was al in Elburg om daar Het Hanzejaar te openen. Verder bezoekt de Kogge nog Den Helder, Medemblik, Hasselt en Zierikzee. En er zijn al behoorlijk wat korte tochtjes gemaakt van Stadsbrug naar Eilandbrug en terug. Dat loopt als een tierelier!

VOLCMAR

Fotograaf, organist, verslaggever en voorganger na het ochtendgebed in de Bovenkerk
Landelijke aandacht voor wekelijks ochtendgebed in Kamper Bovenkerk Algemeen 9 uur geleden
Afbeelding
Hihoptalent gepresenteerd in 't Ukien tijdens Verse Jam Algemeen 9 uur geleden
Afbeelding
Glasbedrijven herstellen voor KWF kosteloos vernielde gedenkplaten Algemeen 9 uur geleden