Deze bijdrage van Raadspraat is geschreven door Gerben Wijnja van de D66-fractie.
Deze bijdrage van Raadspraat is geschreven door Gerben Wijnja van de D66-fractie. Foto: Aangeleverd

Raadspraat D66: Naar Den Haag?

· leestijd 1 minuut Algemeen

‘Nu ga ik op de lijst staan!’ De avond dat het kabinet viel en het duidelijk werd dat er nieuwe verkiezingen zouden komen, heb ik thuis gezegd: ‘Ik ga mij kandideren voor de Tweede Kamer.’

In deze tijden van sjagrijn en tegenstellingen wil ik een lans breken voor het optimisme. 

Een stap naar voren doen om onze regio in Den Haag te laten zien, maar ook om te onderstrepen hoe dichtbij de Haagse politiek is voor Kampen. Ik ben nu zes jaar gemeenteraadslid in Kampen voor D66 en heb gezien hoe belangrijk het is dat je als lokale partij verbinding hebt met je mensen in de provincie en Den Haag. 

En zo gezegd, zo gedaan. Tijdens de vakantie heb ik gesolliciteerd, gesprekken gevoerd met de lijstadviescommissie, en na interne verkiezingen sta ik nu trots op een plek midden op de kieslijst voor D66.

Het worden heel bijzondere verkiezingen. Het politieke speelveld ligt volledig open: met nieuwe lijsttrekkers, een andere premier, nieuwe partijen en met het overgrote deel van de kiezers dat nog niet weet op wie ze 22 november gaan stemmen.

Kansen voor de regio

En meer dan ooit doet de regio ertoe. Bij de zorg over de grote vraagstukken van ons land: de klimaatcrisis, herstel van natuur en de toekomst voor het platteland. En terecht! 

En toch… Soms blijft de politiek hangen in nostalgie, met de wens om alles bij het oude te laten. De toekomst als bedreiging.

Maar onze provincie is die van trotse steden en dorpen. Midden in Nederland en Europa, met Duitsland dichterbij dan Amsterdam. Vol historie en cultuur, nieuwe ondernemers, top onderwijs en kennisinstituten. Een provincie die vooruit wil! En waar volop kansen liggen.

Van drammen naar doen

Als we op de rem gaan staan, blijven hangen in nostalgie, komen we achterop en gaan we de kansen missen die de vergroening van onze economie ons gaat bieden.

Banen in die groene economie vragen om mensen met nieuwe kennis en vaardigheden. Het onderhoud van een benzinemotor is per slot van rekening iets heel anders dan dat van elektrische auto’s. Dat betekent investeren in onderwijs: een leven lang leren. Zo willen we als D66 een leerbudget voor werknemers om het makkelijker te maken om je bij of om te scholen. En we gaan werkgevers stimuleren om meer scholing aan te bieden.

En ruimte maken voor groen ondernemerschap. Een krachtig MKB is de motor van onze samenleving. Dat weten in Overijssel als geen ander. Zij zorgen voor werkgelegenheid, voor innovatie en voor dynamiek. Om hen voorop te laten lopen in de kansen van de groene economie moeten we onder meer zorgen voor netwerken van MBO, HBO en universiteiten, zodat ons MKB toegang heeft tot de nieuwste kennis.

En nieuw ondernemerschap. Bijvoorbeeld met een steun in de rug van regionale ontwikkelingsmaatschappijen die we de ruimte geven om al in een vroege fase te investeren in innovatieve start-ups. 

Optimisme en vooruitgang. Vol ideeën voor nieuwe groene welvaart. Daarom zit ik in de politiek. Vanuit de gemeenteraad in Kampen of wie weet in Den Haag. 

Afbeelding
Dudok muziekdagen 2024 met 'Naar bed met Bach door Hannes Minnaar (4 foto's) 4 foto's instagram 18 mei, 22:07
Afbeelding
KHC wint met ruime cijfers in aanloop naar beslissend weekend Sport instagram 18 mei, 21:03
Afbeelding
's-Heerenbroek niet doortastend genoeg tegen Zwolsche Boys Sport instagram 18 mei, 20:47

Abonneer gratis

op de digitale krant en ontvang
deze wekelijk in je mailbox.