Deze bijdrage van Raadspraat is geschreven door Rick de Breij van de PvdA-fractie.
Deze bijdrage van Raadspraat is geschreven door Rick de Breij van de PvdA-fractie. Foto: Aangeleverd.

Raadspraat PvdA: Waar stemmen we eigenlijk voor?

· leestijd 1 minuut Algemeen

15 maart mag u weer! Stemmen voor de provinciale staten. En nou mag u best van mij weten dat ik campagnes voor deze verkiezingen nooit echt de meest spannende heb gevonden. Want tja, waar stemmen we nu precies over? Een bestuurslaag met een wat stoffig imago? Een Eerste Kamer met Kamerleden die bijbaantjes verzamelen alsof het postzegels zijn? 

Deze mening heb ik moeten bijstellen. Niet alleen omdat de provincie met thema’s als stikstof en openbaar vervoer plotseling veel meer in de belangstelling staat. Sinds september loop ik stage als beleidsmedewerker van de Eerste Kamerfractie van de PvdA. Elke dinsdag toer ik heen en weer naar Den-Haag om onze Senatoren te ondersteunen op thema’s als pensioenen, justitie en belastingen. Stuk voor stuk thema’s die heel relevant zijn voor wat er speelt in heel Nederland. En daar in de ietwat deprimerende tijdelijke huisvesting buiten het binnenhof heb ik de waarde van de Eerste Kamer leren kennen. Een plek ver buiten het zicht van de relletjes van de dag in de Tweede Kamer, waar oud-bestuurders en hoogleraren wetten daadwerkelijk op de inhoud beoordelen. Kwaliteit van wetgeving en uitvoerbaarheid. Dat is waar de Eerste Kamer op toetst. Symboolwetgeving zoals het taakstrafverbod die de Tweede Kamer hadden overleefd, werden met de grond gelijk gemaakt in het ‘huis van de reflectie’.

Uiteraard is dat helaas niet altijd het geval. Genoeg partijen die de campagne binnenstormen om het even allemaal anders te gaan doen. Kent u die grap van Forum voor Democratie? De grootste partij in de Eerste Kamer die alles wel even beter zou kunnen is in splinters uiteen gevallen, en deze Kamerleden schitteren over het algemeen in afwezigheid. En gek genoeg zien we deze namen weer terugkomen op de kandidatenlijsten van BBB en JA21. Stuk voor stuk partijen met grote woorden maar weinig inhoud. 

Genoeg te winnen dus voor partijen die wel voor de inhoud gaan. Die willen samenwerken in plaats van versplinteren. Die Nederland een klein stukje naar links proberen bij te sturen. 

Uiteraard gaat de politiek over de problemen in ons dagelijks leven omzetten in oplossingen. En over die problemen gaan we komende weken graag met u in gesprek. Bijvoorbeeld bij onze expertmeeting armoede op 28 februari. En op 25 februari mogen we lijsttrekker voor de Eerste Kamer Mei Li Vos in onze mooie binnenstad verwelkomen. Uw mening nemen we serieus. Of dat nu gaat over de kogge, de verschralende zorg, de extreme woningnood (kan ik over meepraten) of het Kamperlijntje die vaker niet dan wel lijkt te rijden. Op alle niveaus staan onze vertegenwoordigers voor u klaar. Spreken wij u binnenkort? U kunt ook reageren op pvdakampen@gmail.com 

Nick de Vries

Afbeelding
Geen Rijkssubsidie voor gebiedsontwikkeling 'Bij de Bovenkerk' Algemeen 7 dec., 11:45
Afbeelding
Plannen voor werkschuur op plek voormalige kerk Jehova's Getuigen in het Groene Hart Algemeen 7 dec., 11:42
Afbeelding
Overijsselse Vrijwilligersprijs uitgereikt in Kampen Algemeen 7 dec., 11:39