Deze bijdrage van Raadspraat is geschreven door Suat Azer van Gemeente Belang Kampen.
Deze bijdrage van Raadspraat is geschreven door Suat Azer van Gemeente Belang Kampen. Foto: Aangeleverd.

Raadspraat GBK

· leestijd 3 minuten Algemeen

Het zomerreces is begonnen, mijn politieke zomervakantie. Tijd om terug te kijken en vooruit. Er is veel gebeurd het afgelopen jaar. De emoties liepen soms hoog op, dat heb ik zeker kunnen merken op social media. 

Als ik op Facebook kijk naar de reacties die ik krijg. En alle reacties, positief maar ook negatief, mogen er zijn. Iedereen kanaliseert en ventileert op zijn manier. De ene wat heftiger en de ander wat meer wollig in taalgebruik.

Ik vraag mezelf af waarom de ander zo boos is en probeer samen een oplossing te vinden. Mensen die alleen voor de multinationals gaan, moeten we weer in een gezonde balans brengen, want we hebben álle lagen nodig. We zullen het samen moeten doen.

Helaas is het al moeilijk om in het dagelijkse leven staande te blijven. Maar ik wil dit mooie land niet volledig in handen van de multinationals laten drijven. Energiebedrijven hebben miljarden winst gemaakt, de oliebedrijven Shell, BP en kornuiten hebben nog nooit zo goed gedraaid. Terwijl wij de hoofdprijs betalen. De Amazone en Ali Express, McDonald’s en Burger Kings hebben ook miljarden winst gemaakt. Hoe dan vraag je je af?

Even Landelijke, want daar wordt zogenaamd alles bedacht aan de tekentafel voor alle gemeenten.

De nieuwe truc als het ze niet lukt, de demissionaire toverwondermethode. En nu proberen ze zogenaamd het klimaat te redden, door het nu alweer gestrande kabinet. Een sluw spel om toch fijn demissionair door te gaan. Iedereen is voor een gezonde aarde, maar laten we eerst proberen om met elkaar de taal te beheersen en daarna in gesprek te gaan. En houd op met de boeren de schuld te geven. Politiek is juist controleren beter dan vertrouwen. Dus mag het soms zeker knetteren. Dus laat het knetteren maar komen.

Kabinet Rutte is gevallen.

Blijkbaar zijn we het allemaal over dit onderwerp eens, dat hebben we samen laten zien tijdens de provinciale verkiezingen. Laten we dit als een eyeopener zien. We moeten deze gezamenlijke frisse kans echt gebruiken om dichter bij elkaar te komen. Hier moeten we elkaars kant durven bekijken en samen tot een oplossing proberen te komen. 

Iedereen die reageert heeft een verhaal, het zijn geen wappies en snappies of complotdenkers, het zijn boze boeren, zwaar teleurgestelde en wanhopige Groningers, de slachtoffers van de hartverscheurende toeslagaffaire. De kapotgemaakte medestanders en de nog kapotgaande ondernemers. Ook de zogenaamde elite partij D66 zakt hard in de peilingen. Ook hun stemmers reageren op mijn Facebookpagina dat dit not done is. Dit heeft niets met wij en zij te maken. De meeste reacties die ik krijg, komen van mensen die ik persoonlijk ken.

Ik train al 35 jaar mensen, van kickboksen, boksen, karate, judo, weerbaarheidstrainingen voor leerlingen en leraren, agressieregulatie tot conflicthanteringen voor beveiliging of politieagenten. Ik zet regelmatig hot thema’s op mijn of de GBK Facebookpagina. Dat wordt zeer goed bezocht. 10,20 duizend komt vaak voor. Maar nu, kleine 50.000 keer bekeken en geliked.

Zowat 750 keer gedeeld

Vanuit alle hoeken kwam het geluid dat Mark Rutte moest vertrekken. Het is dan niet de bedoeling dat er in de demissionaire periode nog zaken doorgedrukt worden. We mogen best reageren, ophef scherpst van de snede, maar het gaat wel om de vorm. Laten we de grens in de gaten houden. Laten we het boomerangeffect voorkomen, zo wordt de tegenreactie alleen maar heftiger. Fair play kan hier alleen maar een winnaar zijn!

Dan nog even de Schuttersgilde, de Gilde heeft ervoor gezorgd dat we ons niet meer de discussie snel krijgen om het op zijn kampers manier kunnen schieten. Het was er bijna door bij de raad dat onze manier van schieten niet meer mocht. GBK heeft ervoor gezorgd dat dit niet zal gebeuren. Zo ontstond mede de Schuttersgilde stichting. 

Een delegatie heeft ervoor gezorgd om het unaniem door de raad te krijgen. Beste inwoners, we hebben jaren achter de gordijn keihard gewerkt om de erkenning te krijgen en nu staan we op de lijst van Unesco immaterieel erfgoed Nederland. En het is ons gelukt. Ik wil even al onze teamgenoten bedanken en uitzonderlijk Isaak Ismail, Heino Hanekamp en Raimond de Vries apart bedanken voor het mogelijk maken dat alle criteria zijn behaald. Geloof me, dat gebeurt niet zomaar.

Ik kijk terug op een succesvol jaar, vrijwel al onze moties zijn aangenomen of overgenomen en we hebben mooie successen behaald. Juist door naar reacties te luisteren en te denken in een oplossing die werkt voor alle partijen. Maar ook door zaken te durven benoemen die gevoelig zijn. Hier gaan we natuurlijk gewoon mee door maar voor nu wens ik iedereen een heerlijke zomer!

Suat Azer, Fractievoorzitter (GBK) Gemeente Belang Kampen.

Afbeelding
Gebedsgenezing en demonen uitdrijven ook aan de orde in Kampen, minister krijgt kamervragen over Tom De Wal en aanhang maar kan niet.. Algemeen Ingezonden 23 mei, 15:34
Wethouder Boddeus ontvangt de felicitaties en een taart van Hilda Helmhout namens de lokale afdeling van de Fietsersbond.
Fietsersbond feliciteert gemeente Kampen Nieuws Ingezonden 23 mei, 15:21
Kloens biddend tijdens een actie in Sao Paulo
Evangelist Jelthe Kloens uit kampen terug uit Brazilie na 'succesvolle missiereis' met honderden bekeerlingen en wonderen Algemeen Ingezonden 23 mei, 15:16