Jelle Weever, voorzitter van MKB Nederland-regio Zwolle vindt dat er het nodige kan veranderen in de binnenstad.
Jelle Weever, voorzitter van MKB Nederland-regio Zwolle vindt dat er het nodige kan veranderen in de binnenstad. Scarlett de Moor - Wander in Bloom.

Column: Starter en Ondernemer van het jaar Regio Zwolle 2021

· leestijd 1 minuut Ondernemen in Kampen

Vrijdag 19 november was het de jaarlijkse ‘Dag van de ondernemer’. Traditiegetrouw besteden overheden die dag speciale aandacht aan ondernemers. Ook is het een dag waarop ondernemers elkaar een pluim geven voor hun inzet of bijzondere succes in het achterliggende jaar. 

MKB-Nederland Regio Zwolle heeft die dag de ‘prijs’ overhandigd aan de gemeente Noordoostpolder voor de meest ondernemers vriendelijke gemeente van de Regio Zwolle. Zoals ik eerder schreef, scoorde Kampen in dit onderzoek niet goed. Ik zou het geweldig vinden als - onder aanvoering van de nieuwe burgemeester en gemeentesecretaris – ik over twee jaar die prijs aan Kampen zou mogen uitreiken. 

MKB organiseerde de 19e editie samen met VNO-NCW, Rabobank en Gemeente Zwolle een ondernemersbijeenkomst. Hier sprak de Zwolse wethouder De Heer een ode uit aan ondernemers en benadrukte dat ondernemers het cement van de samenleving zijn. “Ondernemers zorgen voor werkgelegenheid en dragen met hun maatschappelijke inspanningen bij aan het bestaansrecht van verenigingen en tal van maatschappelijke evenementen”. 

Ook werden de nominaties voor de Ondernemer en Starter van het jaar voor de Regio bekend gemaakt. Twee van de drie genomineerde ondernemers zijn woonachtig in onze gemeente Kampen. Marriël van der Most haar bedrijf Koninklijke van der Most is gevestigd in de gemeente Heerde. Een van de parels uit onze Regio. Ook mijn mede columnist van deze krant Jan Groen is een van de genomineerden. Zijn bedrijf Green Organics opereert vanuit Dronten en is een van de koplopers in de biologische agrarische sector. De derde genomineerde is Bas Potjes uit Zwolle. Zijn bedrijf Roscom onderscheid zich enorm in de wereld van field- en telemarketing. 

Als starter van het jaar zijn genomineerd Niels Schutter en Roeland Veen uit Dronten met hun bedrijf Trending Tea, Oumar Sylla van Deelfiets Nederland en Wouter Simons van Entobreed, beiden gevestigd in Zwolle. Dat Zwolle twee genomineerden heeft in deze categorie is geen toeval. De Regio heeft daar een voedingsbodem gelegd voor Start- en Scale up bedrijven. Iets dat essentieel is voor de verdere doorgroei van onze regio. 

De uiteindelijke winnaars worden bekend gemaakt op het Regio Zwolle Congres. De afgelopen jaren hebben we prachtige winnaars gekend. Toonaangevende bedrijven die zich niet alleen in het verleden, maar ook juist richting de toekomst hebben bewezen. Zo was de winnaar in 2019 de IJsselmuidense ondernemer Johan van Marle van het bedrijf Uitgekookt. Deze verkiezing beloont echt ondernemerschap. Ondernemerschap typeren wij als ambitieus, gedurfd en innovatief. De prijs is een initiatief van MKB en VNO-NCW in samenwerking met Stichting Metropool. De stemmodule is geopend van 2 t/m 8 december via www.regiozwolleconnect.nl. Naast de publieksstemmen telt ook de waardering van een vakjury mee. Stemt u mee op uw favoriete starter en ondernemer van 2021?

Jelle Weever

Voorzitter MKB-Nederland Regio Zwolle

DGA Weever bouw uit Kampen

Nick de Vries

Nick de Vries