Afbeelding
Foto Tennekes

5 vragen over actie: Werknemers op sleeptouw

· leestijd 1 minuut Ondernemen in Kampen

Kampen Partners, de citymarketingorganisatie van de gemeente, wil nieuwe werknemers van organisaties in Kampen de veelzijdigheid van Kampen laten zien door hen mee te nemen op sleeptouw. Gratis. In een gesprek met initiatiefnemer Roeland Tameling van Kampen Partners wordt duidelijk waarom en hoe ze dat doen.

Op sleeptouw? Wat moet ik me daarbij voorstellen?
“De sleeptouw tour door Kampen houdt in dat we je de stad en omgeving graag op een andere manier willen laten zien. Gastheren en gastvrouwen nemen de nieuwe werknemer(s) een dagdeel mee in de auto, op de step of op de fiets langs (voor hen) bijzondere plekken in de gemeente Kampen. Niet alleen langs de populaire hoogtepunten, maar juist ook langs minder bekende locaties en gebieden. Met persoonlijke verhalen, wel en niet waargebeurde anekdotes en antwoorden op al je vragen.”

Ik dacht dat dit voor nieuwe inwoners bedoeld was?
“Ja, nieuwe inwoners van de gemeente Kampen krijgen een uitnodiging om mee op sleeptouw te worden genomen. Maar het is nadrukkelijk ook bedoeld voor mensen die nieuw zijn bij een bedrijf of organisatie in Kampen. Want het is voor hen ook hartstikke leuk om de omgeving waar ze werken een beetje beter te leren kennen. En bovendien… we willen niet alleen een hartelijke Hanzestad zijn voor bewoners en bezoekers, maar ook voor bedrijven en hun werknemers.”

Is dat nou echt zo belangrijk voor nieuwe werknemers?
“Nou en of. Het is een van de manieren voor een werkgever om zijn beste beentje voor te zetten. In deze krappe arbeidsmarkt is dat geen overbodige luxe. Eigenlijk is het een essentieel onderdeel van de ‘onboarding’ van nieuw personeel.”

… Onboarding???
“Sorry voor het jargon. Onboarding is de eerste stap in een samenwerking tussen een organisatie en nieuwe medewerkers. Tijdens een onboarding worden nieuwe medewerkers verwelkomd, waarbij ze alle benodigde hulp, begeleiding en informatie krijgen. Dat gaat verder dan het wijzen op de juiste werkplek en de koffieautomaat. Het is hartstikke belangrijk dat nieuwe werknemers zich vanaf de eerste dag welkom voelen. En een sleeptouwtour helpt daar enorm bij!”

Wat moeten werkgevers doen volgens jou?
“Simpel. Ze kunnen hun nieuwe werknemers aanmelden via www.welkominkampen.nl. Dan regelen wij een gratis sleeptouw tour, in overleg natuurlijk. Met de nieuwe coronaregels gaat dat prima lukken. Kom maar door met die aanmeldingen!”

Nick de Vries

Nick de Vries