Afbeelding
Foto: Aangeleverd.

Column Ondernemen in Kampen: Kaal plukken Russen

· leestijd 1 minuut Ondernemen in Kampen

Westerse landen zijn verenigd in de NAVO. Westerse landen zijn binnen Europa verenigd in de Europese Unie. De NAVO durft Rusland niet aan te pakken. Daarom moet het maar via boycotten en economische straffen, want wij zijn de hoeders van de beschaving. Echt?  Al voor WOII is men in het westen nogal bang geweest voor de socialistische heilstaat, het rode Russische gevaar, en in z’n extremiteit volkomen terecht. Onrecht en onderdrukking moet bestreden, en dat voor zover het aan jezelf ligt langs legale wegen. Ik kom hier op een punt waarvan ik mij sterk afvraag of de Westerse wereld niet doorslaat, zodanig dat ik me afvraag wat nu het werkelijke doel is. 

Het gaat mij om de besluitvorming binnen de EU om eigendommen van Russische burgers en bedrijven af te pakken. Zo ordinair komt het gewoon in de media te staan: afpakken. Ik dacht dat we in Nederland het knotsentijdperk hadden verlaten en dat we een zekere vorm van beschaving hebben bereikt. Hoezo eigendommen van individuen afpakken? Of is het louter symboolpolitiek? Maar ook dan is het verwerpelijk gedrag van een buitenlandse mogendheid, als je kijkt vanuit het perspectief van de Rus. Stel je voor dat je in Rusland – of waar dan ook ter wereld – eigendom hebt en dat wordt ’afgepakt’? 

Als de Europese leiders - paternalistisch als ze blijkbaar willen zijn - menen dat Russische oligarchen op oneerlijke manier in samenspraak met hun aanvoerder Vladimir Poetin geld hebben verdiend, dan is het ten eerste huichelarij om daar nu een probleem van te maken. Dan moest je dat soort gasten uit je Europese Unie weigeren toen ze kwamen. Dan moet je niet toestaan dat hier super yachts worden gebouwd, dan moet je niet toestaan dat een of andere Russische miljardair een voetbalclub koopt in Europa. Dat is allemaal 20 jaar toegelaten, en dan nu eigendom afpakken? Het is hypocriet.

Het is, ten tweede, in mijn beleving een grof schandaal, en een aanklacht tegen de Westerse wereld. Alsof niet heel duidelijk in artikel 17 van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens staat: een ieder heeft recht op eigendom, hetzij alleen hetzij tezamen met anderen. Niemand mag willekeurig van zijn eigendom worden beroofd.

Ja dat geldt ook voor een Rus die in Nederland vermogen heeft. Dan had je de gelegenheid op het vormen van vermogen moeten beletten. Hoezo moet een Rus gestraft worden voor de misdaden van ‘zijn’ regering? Ook de suggestie dat een rijke Rus waarschijnlijk wel goede banden heeft met Vladimir is toch een redenering die je in onze beschaving niet zomaar kan droppen. Intussen komen steeds meer bewijzen binnen dat die zogenaamde vrienden van Poetin allemaal het loodje leggen.

We zijn, kortom, zelf aan het afglijden naar een bananenrepubliek. Knotsgek.

mr. J.W. Both
advocaat en voorzitter Industriële Club Kampen

Nick de Vries

Nick de Vries