Afbeelding
Foto: Eigen foto

Column Ondernemen in Kampen: Heel Holland houdt van hout

· leestijd 2 minuten Ondernemen in Kampen

De komende jaren moeten er meer woningen bij binnen een strak CO2-budget. Een uitdagend vraagstuk voor de bouwsector. Stoppen met bouwen is geen optie, anders bouwen is dat wel! Een deel van de oplossing voor het terugbrengen van de negatieve milieu-impact is het grootschalig toepassen van hout en biobased bouwmaterialen in de bouwketen.

Houtbouw als mogelijke oplossing
Hout stoot geen CO2 uit maar slaat het op. Wist je dat een kubieke meter hout bijna een ton CO2 opslaat? Dat is net zo veel uitstoot als 6.000 km rijden met een dieselwagen. Ook is hout net zo sterk als beton, maar veel lichter. Daarom leent houtbouw zich uitstekend voor optopping (ophogen van een bestaand gebouw of fundering), bouw op moeilijk bereikbare plekken of slappe ondergronden. Hierdoor kun je met hout makkelijker extra woonruimte creëren binnen het huidige stedelijke gebied en kan natuur behouden blijven. Met hout de hoogte in is ook geen probleem. De hoogste houten woontoren in Nederland telt maar liefst 21 verdiepingen.

Ook voor de reductie van stikstofuitstoot, het verkorten van de bouwtijd en het terugbrengen van geluidsoverlast heeft hout veel potentie: door het lichte gewicht en de hoge mate van prefabricage zijn er weinig bewerkingen en vervoersbewegingen op de bouwplaats zelf nodig.
Verschillende onderzoeken laten bovendien zien dat een houten gebouw mentaal en fysiek tot een gezonder binnen klimaat leidt, waardoor we gezonder kunnen wonen, werken en leren.

Nog niet iedereen houdt van hout
Ondanks de vele voordelen gaat de grootschalige adoptie van hout als bouwmateriaal langzaam. Aan de ene kant omdat hout nog niet zo bekend is als bouwmateriaal, anderzijds door hardnekkige vooroordelen. Dankzij een werkbezoek op de houtbouwlocatie van onze lokale ondernemer Weever Bouw, kan ik met de opgedane kennis afrekenen met de grootste vooroordelen:

Wist jij dat een houten woning door het gebruik van kruislaaghout (CLT) constructief net zo sterk is als beton? En dat door vakkundige toepassing van hout, binnen de thermische schil, de levensduur van hout gelijk is aan die van beton?
In Europa voldoende hout beschikbaar is voor opschaling. Er groeit iedere 20 seconden één gezinswoning aan hout en uit de bestaande overcapaciteit kunnen ook nog eens 2 miljoen woningen gebouwd worden.
Ook is een houten woning door gebruik van massief hout uitermate brandveilig. Heb jij al eens een kampvuurtje aangekregen met een stuk massief hout?

Kosten Houtbouw
Op dit moment is houtbouw gemiddeld genomen nog 5-8% duurder dan traditionele bouw. De verwachting is dat op lange termijn de kosten gaan dalen door opschaling, standaardisatie en CO2 beprijzing van minerale materialen.

Voor de duurzaamheidsopgave is systeemverandering nodig
Willen we naar een CO2-neutrale bouw dan is dit het moment om te versnellen en het gebruik van hout en biobased materialen te vergroten. Mijn tips:
1. Gebruik hout of ander biobased duurzame materialen waar het kan en beton waar het moet.
2. Overheid creëer een eerlijk speelveld voor alle materialen door wet- en regelgeving aan te passen.
3. Leer van elkaar; deel de opgedane kennis op de bouwplaats en werk samen in de keten.

Ik hoop dat onze toekomstige woningen een CO2 opslag worden in plaats van een CO2 probleem en dat hout en andere biobased materialen als oneindige grondstoffen de norm worden.
Goed om te weten; hout is dankzij de woningen uit de fabriek nu al een concurrerend bouwproduct. Een tip aan minister Hugo de Jonge: Als een jonge vrouw je vraagt hoe ze in haar eentje een woning moet gaan kopen? Adviseer dan bijvoorbeeld een woning van Startblock uit Emmeloord in plaats van een rijke vriend.

Jenneke Palland
Trotse moeder en inwoonster van Kampen
Business Development Manager Rabobank

Nick de Vries