Deze bijdrage van Raadspraat is geschreven door Harro Pruijssen van de ChristenUnie-fractie.
Deze bijdrage van Raadspraat is geschreven door Harro Pruijssen van de ChristenUnie-fractie. Aangeleverd.

Raadspraat ChristenUnie: Uw energierekening en die van uw kinderen

· leestijd 1 minuut Politiek

Op de vraag aan jongeren waar ze zich zorgen om maken, stond bij een recente peiling bovenaan: klimaat, duurzaamheid en milieu. Natuurlijk werden ook genoemd: gezondheid, baan, huis, migratie, bestrijding van armoede. Stellen we als politiek en maatschappij de juiste prioriteit?

Als vader wil ik graag dat mijn kinderen het goed hebben. Het wordt voor steeds meer mensen duidelijk dat we tegen grenzen aanlopen. De coronacrisis maakt duidelijk dat alles en iedereen verbonden is. Wat aan de ene kant van de wereld gebeurt, heeft effect op de andere kant. Die verbondenheid is een probleem maar ook de oplossing: we hebben elkaar nodig. We moeten samen stappen zetten, voor de schepping, voor de medemens dichtbij, ver weg en voor onze kinderen.

Mars
We stoten te veel schadelijke gassen uit en verbruiken meer grondstoffen dan de aarde kan bieden. Voor onze levensstijl in Nederland, is 3,5 aarde nodig. We hebben 1 aarde en die lenen we van onze kinderen. In 2018, 2019 en 2020 mislukten oogsten in Nederland door droogte. Afgelopen zomer waren er overstromingen in Nederland, Duitsland en België met 200 doden. Terwijl in zuid Europa en Siberië bossen in brand stonden, enz.  Mijn zoontje van 10 vroeg; “papa, als we straks op Mars wonen, komt daar dan ook luchtvervuiling, dan is dat toch niet slim?“ Goeie vraag, waarom zouden we naar Mars gaan als we niet goed voor deze aarde zorgen?

Kiezen
Ik ben niet van de doemscenario’s maar ben een hoopvol realist. De aarde heeft genoeg voor iedereen maar dan moeten we wel ons consumptiegedrag en verslaving aan groei aanpassen: een eerlijker verdeling van rijkdommen. Ja, dat is een keuze. Als toevoeging op het woord rentmeesterschap heet deze ecologische en sociale gerechtigheid ook wel “generatiegerechtigheid”. Wij zijn verantwoordelijk voor de gevolgen van ons handelen voor het leven van onze buren, kinderen en mensen wereldwijd, nu en in de toekomst. De ChristenUnie heeft de verkiezingsslogan “Kiezen voor wat echt telt”. Met speerpunten ‘zorg voor elkaar’, ‘zorg voor de schepping’ en ‘economie voor mensen’. Die speerpunten horen daarom onlosmakelijk bij elkaar.

Hulp
Ons energieverbruik is onderdeel van onze consumptie. In ons verkiezingsprogramma staat: “wij willen af van olie, aardgas en kolen en ruim baan maken voor schone energie. Energiebesparing in de industrie, gebouwde omgeving, scholen en mobiliteit krijgt topprioriteit. Auto’s zonder uitstoot en energieneutrale huizen worden de norm”. En we willen dat de minima in Kampen geholpen worden vanwege de hoge energierekening en het energieloket wordt uitgebreid. Er dreigt energiearmoede als je meer dan 10% van je inkomen kwijt bent aan gas en licht. De allerbeste en eerste stap daarin is om gas te besparen door betere isolatie. Als gemeenteraad Kampen hebben we om een voorstel gevraagd waarin duidelijk wordt wie in aanmerking komt voor een gratis energiescan en stimuleringsbijdrage voor isoleren en besparen. Een goede keuze voor onze kinderen.

Deze bijdrage van Raadspraat is geschreven door Harro Pruijssen, van de ChristenUnie-fractie.

Nick de Vries