Afbeelding
Foto: Tennekes

De Kamper Ui(t)dagen zijn er weer met muziek, braderie, sfeer en vooral veel gezelligheid

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Leo Polhuijs)

KAMPEN -  De fraaie  binnenstad van Kampen vormt  gedurende vijf zomerse donderdagen weer het kleurrijke toneel voor de Kamper Ui(t)dagen. Op 21 juli is de eerste editie. De braderie, muziek, het kinderprogramma en diverse nevenactiviteiten zorgen voor een mooie beleving.

Want beleving, daar draait het om. Het is fijn dat het evenement na twee jaar corona eindelijk weer kan worden gehouden”, zegt Melvin Brandenburg van Kamper Events. Hij organiseert de Kamper Ui(t)dagen samen met zijn compagnon Joris Hogenbirk en de medewerkers. Kamper Events doet dat in opdracht van Binnenstads Ondernemers Kampen (BOK) in nauwe samenspraak met centrummanager Leo Hoksbergen. Op een enkele activiteit na, zoals de torenbeklimming of de rondvaarten, is alles vrij toegankelijk.

De braderie in de Oudestraat  is als vanouds vast onderdeel van het programma. De meeste kraamhouders komen uit de stad zelf en zijn winkeliers uit de Oudestraat of omgeving. Hiermee wordt ingespeeld op de toenemende trend naar de aanschaf van  producten van lokale ondernemers. De ondernemers stallen in de kramen hun assortiment uit, of het nu gaat om eten, drinken of kleding. Uiteraard kan het publiek voor hun aanbod ook terecht in de winkels zelf. In totaal komen er 64 kramen, meer dan ooit. Het gebied waarin de activiteiten zich afspelen, wordt duidelijk aangegeven met toegangspoorten en vlaggen.

Muziek

Muziek loopt als een rode draad door het programma. Op de Plantage en aan het Unieplein zijn diverse muzikale activiteiten te beleven. Wanneer het dagprogramma is afgelopen, verzorgen diverse horeca ondernemers muziek in hun café. Melvin: “Publiek kan na het bezoek aan de diverse activiteiten lekker een hapje eten in de horeca en dan ’s avonds blijven voor een optreden.” Op de laatste Kamper Ui(t)dag is het dancefestival  Wild Beatz op de Nieuwe Markt. Het festival trok tijdens vorige edities duizenden bezoekers en is volgens Melvin een absolute klapper.

Ook aan de kinderen wordt gedacht. Op het Koeplein, tijdelijk omgedoopt tot Kinderkoeplein, zijn activiteiten zoals een suikerspin, de draaimolen en eendjes vangen. Melvin: ‘’Gewoon ouderwets gezellige activiteiten met plezier voor kinderen en hun ouders.’’

Nevenprogramma
De Kamper Ui(t)dagen kennen een leuk en gevarieerd nevenprogramma. Zo kun je tijdens de Dagen  van 10:00 tot 17:00 uur de Nieuwe Toren beklimmen en genieten van het spectaculaire uitzicht over stad en omringend platteland. Bovenop staat iemand die uitleg geeft over de stad. Bezoekers van de binnenstad kunnen ook aan boord van de Jannes van Campen stappen en een ontspannen en unieke rondvaart aan boord van dit zeilschip meemaken. De rondvaart duurt een uur en gaat door  de waterrijke omgeving. Vanaf het schip heb je een prachtig zicht op het stadsfront. Wie de drukte even wil ontvluchten, kan terecht in de Bovenkerk, waar verschillende orgelconcerten worden gegeven.

Landelijk bekend

Melvin, die ook onder meer in het bestuur zit van Sail Kampen, kan moeilijk inschatten hoeveel bezoekers er komen. “Maar het zijn er altijd vele duizenden, onder wie heel veel toeristen. De Kamper Ui(t)dagen zijn landelijk bekend. In tegenstelling met andere festivals zoals Full Colour, zijn er  namelijk nauwelijks vrijwilligers nodig. De ondernemers bouwen zelf hun kramen op, bemannen deze en breken ze weer af. De uitbaters in de horeca regelen ook zelf de optredens. Daar zijn dus geen andere mensen voor nodig.”

De Kamper Ui(t0dagen 2022 worden gehouden op 21 en 28 juli en 4, 11 en 18 augustus. Op de eerste Kamper Ui(t)dag, 21 juli 2022 om 10:00 uur, zal de Koe in de toren worden gehesen. Hiermee wordt het startschot gegeven van het evenement. De activiteiten beginnen elke dag om 10.00 uur en lopen door tot 17.00 uur. Daarna vindt het avondprogramma plaats, voornamelijk in de horeca.

Voor informatie over het volledige programma, optredens, reserveringen  en aanvangstijden: ga naar www.visitkampen.nl

Nick de Vries