Afbeelding
Foto: Aangeleverd.

Boek helpt als je geheugen je even in de steek laat

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Leo Polhuijs)

KAMPEN - Een lekker visje eten. Gezellig naar de markt. Samen naar de kapper of een boodschapje doen. Een mooie boswandeling maken. Zomaar een paar alledaagse dingen die je beter met z’n tweeën kunt doen dan alleen. Het kan met MEEOPSTAP. De organisatie helpt mensen hun mooie herinneringen naar boven te halen met het speciale herinneringen invulboek. 

MEEOPSTAP is op dit moment bezig met de promotie van het invulboek, dat herinneringen naar boven haalt en levend houdt. Aan de hand van gesprekken met ouderen – vaak met dementie – worden herinneringen opgeschreven. Het idee ontstond door het contact met een mevrouw met geheugenverlies. Het boek herinnert haar eraan dat ze een scootmobiel heeft, die haar de mogelijkheid biedt om ergens naartoe te gaan. Medewerkers van MEEOPSTAP vullen samen met de oudere in wat bijvoorbeeld zijn of haar mooiste vakanties waren, de landen waar iemand is geweest, de favoriete liedjes of eten. Het is zelfs mogelijk om een geurkaart in het boek te steken. Geuren wekken immers ook herinneringen op.
Ineke Smits (51) nam het initiatief voor MEEOPSTAP. Ze zegt over het boek: ‘’Als er geen woorden meer komen, of geen woorden meer te vinden zijn, dan kan dit invulboek helpen het gesprek op gang brengen. Daardoor voelt iemand zich gekend en van waarde. Een boek om te koesteren. Een meneer die altijd voetbalplaatjes heeft gespaard, wist alle namen van de spelers niet meer. We hebben zijn plaatjes in inleghoesjes gestopt en als hij het invulboek openslaat, komt alles weer boven. Het boek is een prima geheugensteuntje. Ook voor zorgpersoneel is het boek handig, omdat er allerlei - vaak onbekende - gegevens in staan over het leven van de cliënt.’’ In het boek staan ook mooie gedichten van Ellen Mulder.
Ouderen kunnen MEEOPSTAP inhuren voor minimaal twee uur. Er is geen leeftijdsgrens voor deelname. De organisatie werkt in Kampen en de regio. Onder het motto samen gezelliger dan alleen worden dan allerlei activiteiten ondernomen. Er zijn veel eenzame mensen, vooral ouderen. Vaak vinden zij het lastig om naar een bijeenkomst in een buurtcentrum of een verzorgingstehuis te gaan.

Helaas kan er lang niet altijd iemand met hen mee. De zorg is door personeelstekort overbezet, mantelzorgers en kinderen hebben het ook vaak druk of wonen vaak ver weg. Je kunt eenmalig deelnemen maar ook vaker. ‘’Zo gaan we met een oude meneer naar Urk, waar hij een visje eet. Een andere man is vroeger bouwkundige geweest. Hij vindt het prachtig als we hem langs een aantal interessante bouwwerken rijden. Het gaat niet om gewone, alledaagse activiteiten. Wij merken dat mensen het fijn vinden als ze hun verhaal kwijt kunnen. Onder onze cliënten is ook een aantal mensen met dementie. Het doet ons goed als we zien dat iemand na een uitstapje vrolijk terugkomt en haar of zijn dag kleur heeft gekregen.‘’
Voor meer informatie en bestelling van het invulboek: www.meeopstap.nl.

Nick de Vries