Afbeelding
Foto: Aangeleverd.

Koffie bij ’t Trappetje heeft altijd iets extra’s

· leestijd 2 minuten Horeca Kampen

(door Leo Polhuijs)

KAMPEN – In een prachtig monumentaal pand aan de Oudestraat in hartje Kampen drijven Richard en Mariska Schemmekes en hun medewerkers ’t Trappetje. De naam van de lunchroom verwijst naar de trap voor de historische gevel.

Richard en Mariska namen de horecazaak vijf jaar geleden over van de vorige eigenaar. Daarvóór deed Richard heel iets anders. “Ik heb 20 jaar als installateur gewerkt, ondanks mijn volledige opleiding tot kok. Maar de horeca bleef me trekken. Het is erg leuk om het de mensen naar de zin te maken met een lekker kopje koffie of iets anders. Daarom ben i_k terug naar de horeca overgestapt." Mariska werkte vroeger al in de horeca en in de catering, dus ze hadden beiden al enige ervaring toen ze samen met Richard met ’t Trappetje begon.

Kinderhoek

Tijdens het gesprek met de geboren en getogen Kampenaren, midden op de ochtend, druppelen de gasten stuk voor stuk binnen. Een jonge moeder zit aan een tafeltje iets te drinken terwijl haar zoontje zich vermaakt met het speelgoed in de kinderhoek. "Dat is leuk om te zien”, lacht Mariska. "Als de kinderen plezier hebben, kunnen de ouders even rustig zitten. Sommige mensen kwamen bij de vorige eigenaar als kind en hebben nu zelf kinderen."

’t Trappetje heeft vele vaste gasten. Onder hen veel Kampenaren die hun krantje lezen terwijl ze koffie drinken, maar ook veel toeristen. "Belgen, Duitsers, er komt hier van alles langs”, zegt Mariska. "Laatst waren er Noren. Toen we merkten dat deze gasten uit Noorwegen kwamen, googlede onze medewerkster gauw wat "goedmorgen" in het Noors is en kon ze deze mensen in hun eigen taal welkom heten…Soms is het lastig om een bepaald product te vertalen. Leg in het Engels maar eens uit wat een bitterbal is. "Typical Dutch," zeggen we dan."

Sigarenfabriek

’t Trappetje is gevestigd in het kantoorpand van de voormalige sigarenfabriek La Bolsa. Het pand is heel erg oud. "Waarschijnlijk is het 14e eeuws, de huidige gevel is van rond 1800," zegt Richard. "De trap is van rond 1780. Dat kun j_e zien aan een inscriptie." De lunchroom is sfeervol en doet gemoedelijk aan. De zware houten balken in het plafond zorgen voor een extra accent.

Extra’s

Bij ’t Trappetje kun j_e terecht voor een heerlijke kop koffie, bijvoorbeeld met een gebakje. "Al onze koffie’s hebben iets extra’s, "zegt Mariska. "Zo bieden we deze altijd aan met koffiekaatje en slagroom, een glaasje water en wat mokkaboontjes." Op de lunchkaart staan onder meer uitsmijters en vegetarische gerechten. Vooral het 12-uurtje is populair.

De appeltaart, Traptaartjes en cakes zijn allemaal huisgemaakt. "We maken ze echt zelf, "zegt Richard. "Datzelfde geldt voor het brood dat we serveren. Elke morgen weer begint de keuken met het bakken van het brood."

Zelf zijn beide ondernemers zes dagen in de week werkzaam in hun lunchroom. Daardoor blijft er voor beiden weinig tijd over voor hobby’s of andere favoriete bezigheden. “Toch mogen we graag zelf ergens uit eten gaan. Of, nu het weer kan, lekker een weekje naar een zonnige bestemming op vakantie”

’t Trappetje is van maandag tot en met zaterdag geopend van 09:00 – 18:00 uur (koopavond tot 21:00 uur en zaterdag tot 17:30 uur).

Nick de Vries

Afbeelding
Ouderenzorg IJsselheem met aandacht: Roland over zijn keuze voor ouderengeneeskunde Partnerbijdrages 28 mei, 13:36
Buurten komen samen om hun eigen omgeving met elkaar te vergroenen, goed voor mens en dier!
Groene Loper Kampen deelt plantpakketten uit Partnerbijdrages 28 mei, 13:23
Afbeelding
Gratis donuts eten op Nationale Donutdag Algemeen 28 mei, 12:29