Afbeelding
Foto: Miny de Jong

Howling Universe nieuw album van veelzijdige Kamper muzikant Tjeerd de Jong

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Leo Polhuijs)

KAMPEN  -  Tjeerd de Jong van muziekspeciaalzaak Off the Record heeft een nieuw album uitgebracht onder de naam Howling Universe. Tjeerd spreekt van een album vol atmosferische blues, met psychedelische invloeden. Howling Universe onderstreept de muzikale veelzijdigheid van de Kampenaar, die wederom een nieuwe weg is ingeslagen. Het nieuwe album is het vijftigste dat Tjeerd uitbrengt onder zijn eigen platenlabel Off The Record Label.

‘’Eigenlijk was het een spontane actie,’’ zegt de 57-jarige ondernemer in zijn speciaalzaak aan de Koornmarkt. “Ik had al wat nummers klaarliggen, die ik in de afgelopen tijd had geschreven en opgenomen. Dat laatste is voor mij vrij eenvoudig. Ik heb zelf een studio, kan aan het werk wanneer ik wil en hoef niet alles in één keer naar een studio elders te brengen. Dat neemt niet weg dat de zogeheten mastering wel door een professionele studio is gebeurd. Hierbij worden muzikaal gezien de puntjes op de i gezet.”

In de loop der jaren heeft Tjeerd  invloeden ondergaan van verschillende muzikale grootheden. Deze klinken door in de nummers van zijn nieuwste album, die bij elkaar opgeteld veertig minuten duren. “Zo bewonder ik Robin Trower, de vroegere solo-  bluesgitarist van de bekende band Procol Harum. Verder hebben ook de gitaristen Jimi Hendrix en Paul Kossoff van de band Free en Frank Marino van Mahogany Rush mij geïnspireerd.”

Gevoel

Tjeerd is tevreden over zijn nieuwe album. “Als ik de muziek terugluister, denk ik dat er is niets dat ik anders had moeten doen. Een nummer moet als het even kan in één keer goed zijn, ik ga niet tot in het oneindige door om het beter te maken. De manier van spelen hangt met name af van mijn stemming op dat moment.”

Altered Buffalo

Tjeerd staat in de muziekwereld  bekend als groot liefhebber en promotor van het stonergenre. In het voorjaar van 2022 gooide hij het over een andere boeg ging hij echter een muzikaal avontuur aan met zijn muzikale maat René van den Belt. Het resultaat was het album Altered Buffalo. Een album met akoestische folksongs, sixties psychedelica en Neil Young-achtige gitaarrock. Tjeerds  productiviteit houdt hiermee nog niet op; zo houdt hij zich ook nu weer  bezig met verschillende projecten en stijlen. “Op dit moment ben ik bezig met Horsepower O.D. Een project met onder anderen Martin van Drunen (Asphyx), Bob Bagchus (ex-Asphyx) en Tonny Brookhuis (ex-Asphyx). Ik zag een oproep van Bob, die voor het project een bassist zocht. Ik reageerde, maar de auditie hoefde niet, omdat we elkaar al kenden… Ik had met Bob al onder meer het derde album van Phantom Druid opgenomen.’’

Tjeerd heeft al diverse reacties gehad op zijn nieuwe productie. “De muziek is enigszins melancholisch en luisteraars zeggen dat de nummers hen een gevoel van rust geven.” De titel van het album doet wellicht anders vermoeden. Heeft Tjeerd een bepaalde boodschap? “De term Howling Universe slaat op de toestand in de wereld, die volgens mij niet al te best is. Het gaat om de manier waarop onze wereld wordt bestuurd en de rol van onze regering daarin. Je kunt overigens ook gewoon naar de cd luisteren zonder dat deze boodschap verder een rol speelt. Ik heb wat dat betreft geen pretentie.”

Het album van Howling Universe is verkrijgbaar bij Off The Record. Ook online te bestellen: offtherecordlabel.bigccartel.com

Nick de Vries