Danswedstrijd Saturday Night Fever 1977 (ik weet geen namen meer)
Danswedstrijd Saturday Night Fever 1977 (ik weet geen namen meer) Foto: Aangeleverd.

Lekker bijpraten tijdens reünie dansschool Gerrie van Dijk

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Leo Polhuijs)

KAMPEN - Gerrie van Dijk houdt op zaterdag 18 maart een reünie voor oud-leden van haar vroegere Kamper dansschool. Er zijn al diverse aanmeldingen uit h_e_e_l Nederland maar ook bijvoorbeeld uit België.

“Het idee voor een reünie kwam niet van mezelf, maar van de oud-leerlingen Alida Kolk en Zwier van ’t Ende, “zegt de 68-jarige Gerrie. “Beiden deden begin november een oproep op Facebook. Ik vond het een erg leuk initiatief en heb inmiddels de organisatie op me genomen.”


Aangeleverd.

Gerrie heeft bijna haar leven gedanst. Ze begon op elfjarige leeftijd bij de toenmalige dansschool Van den Berg. Dat is de plek waar nu Events Point Is gevestigd en waar ook de reünie wordt gehouden.

Stijldansen
“Stijldansen zoals ballroom en latin loopt als een rode draad door mijn leven, “zegt Gerrie, terwijl ze een slok koffie neemt, gezeten aan een tafeltje met uitzicht op de studio waar ze gewoond heeft aan de Plantage. Ze komt uit een echte Kamper horecafamilie maar woont al twaalf jaar op Texel, waar ze met haar overleden man naartoe verhuisde vanuit het Westen. Gerrie startte de dansschool een kleine vijftig jaar geleden met haar toenmalige echtgenoot Jaap van ‘t Ende. Ze huurde ruimte bij hotel Van Dijk in Kampen en volgde tegelijkertijd de dansopleiding in Utrecht, waar ze ook lesgaf. “Geleidelijk aan kwam het accent toch wat meer op Kampen te liggen. Ik heb in verschillende zalen dansles gegeven.”

Platenspeler
Gerrie weet een aantal smakelijke verhalen uit die tijd op te dissen. Van de Buitenwacht herinner ik me de enigszins bolle dansvloer. Op een gegeven moment lukte het dansparen niet om de flauwe helling met de Weense wals te nemen…Ook herinner ik me uit die tijd dat ik de platenspeler soms van de muur moest nemen om en de plaat niet te laten overslaan. Soms werd er als onderdeel van de dans op de vloer gestampt en de trillingen werden overgebracht op de muur, waardoor het apparaat haperde…”


Aangeleverd.

Tokio
Gerrie vertelt van de legendarische kerstbals uit die tijd en de dans wedstrijden gebaseerd op films als Grease en Saturday Night Fever. “Deze dansen vormden eigenlijk het begin van een nieuw danstijdperk: meer individueel en minder zoals het sociale dansen van vroeger in een zaal met gezellige zitjes.” Gerrie had op een gegeven moment een eigen pand aan de Boven Nieuwstraat, maar omdat daar flinke investeringen nodig waren, verhuisde Gerrie naar Utrecht. Gerrie leidde dansleraren op ent jureerde danswedstrijden in verschillende landen. “Ik ben zelfs in Brazilië en Tokio geweest.”

Gerrie, die destijds de kost verdiende als ambtenaar in de gemeente Haarlemmermeer, woonde later in Hoofddorp en vierde als inmiddels zelfstandig dansleraar internationale triomfen met haar leerlingen. Haar specialisme was rolstoeldansen. Zo werden Ed van der Vall en Sandra Kuipers Nederlands, Europees en Wereldkampioen rolstoeldansen.

Tijdens de reünie wordt er vooral bijgepraat en worden oude contacten aangehaald. Uiteraard wordt er gedanst op muziek uit de jaren zeventig en tachtig en hedendaagse klanken.

De reünie begint om.19:30 uur. De entree is 10 euro (inclusief twee consumpties en een hapje). Na aftrek van de kosten voor de avond wordt de opbrengst gedoneerd aan Alzheimer Nederland. Aanmelden kan via reuniegerrievandijk@outlook.com Er is ook een Facebook site reünie Gerrie van Dijk met veel foto’s.


Aangeleverd.


Aangeleverd.

Nick de Vries