Deze bijdrage van Raadspraat is geschreven door Steven Zwitser van Gemeente Belang Kampen.
Deze bijdrage van Raadspraat is geschreven door Steven Zwitser van Gemeente Belang Kampen. Foto: Aangeleverd

Raadspraat GBK: Hoe God verdween uit Kampen

· leestijd 1 minuut Algemeen

Geert Mak schreef over verlies in zijn boek ‘Hoe God verdween uit Jorwerd’. God staat daarin voor het goede kleine leven. Voor het geweten; rechtvaardig, standvastig, eerlijk en oprecht. Voor burgers met ruggengraat, orde, barmhartigheid, vriendelijkheid, gevlochten in het normale leven. Weten van wortels en waar je heen leeft. 

Al jaren is mijn sterke overtuiging dat mensen hun leven moeten inrichten ondanks de overheid, niet dankzij. Want daar zit de leugen van de illusie; de overheid zal wel voor ons zorgen. Maar zelfs met goede intenties kan enorme schade ontstaan. Dus zeker met onverschilligheid: aardbevingsschade, Limburg, toeslagenaffaire, stikstof, boeren, vissers, klimaatgekte, inflatie, energie, bestuur, immigratie, veiligheid, prestatiedruk, verdeeldheid, twist en ontevredenheid. 

We voelen ons chronisch verongelijkt en achtergesteld. We eisen gelijkheid maar zijn onzeker. We schreeuwen wat we willen maar krijgen niet wat we nodig hebben. We claimen alles te kunnen, zijn in de grootste identiteitschaos ooit.

Politiek lost niks op. Dat hoor je vaak. Alle lopende dossiers blijven lopen en nieuwe komen daarbij. Het lijkt steeds erger te worden. Politiek is bommen vragen op dodenherdenking. Politiek is wit verven wat zwart is. Politiek is pakken wat niet van jou is. Politiek is beslissingen nemen voor het huis van de buren. Politiek is veroordelen wat je niet wil kennen. Politiek is valse woorden over echte tranen. Politiek is het verachten van de kleinen maar het toch voor hen opnemen. Politiek is een vette bek uit een droge ziel. Politiek is voor vandaag en nooit voor morgen. Zonder daadkracht. Geen verantwoording. Geen oplossingen. En wat zijn de mensen dat zat!

De periode van vertrouwen in de politiek is voorbij. Nog nooit zo laag geweest als in deze tijden. En wat een verlossing is dat! Immers moeten we nu weer verwachtingen hebben van onszelf. Aandacht geven aan ons eigen brein en onze eigen ziel. Stil staan bij onze geliefden. Ons eigen leven vormgeven. We zijn verlost van de nep-heilstaat. Verlost uit de illusie: een heerlijk leven; mede mogelijk gemaakt door Den-Haag.

Ons lot ligt niet in handen van politiek. Daar had het ook nooit moeten liggen. Nu we dat beseffen gaat ons eigen licht weer aan. Nu heeft vandaag weer zin. Nu ben ik weer nodig voor mijn huisgenoten en op mijn werk. In de straat. In de familie. Nu kijken wij elkaar weer aan. Nu pakken we de hand vast van de persoon naast ons. Morgen is alles mogelijk en de toekomst is beter dan het heden. We gaan zelf leven, zelf bouwen en er zelf iets van maken.

Het zijn daarom hoopvolle en fascinerende tijden. Alles drijft zichtbaar aan de oppervlakte. Kaf en koren krijgen hun vorm. Mensen waar we toch al vanaf wilden spreken we minder. Onverwachte vriendschappen hebben aan een half woord genoeg. Uniek verbonden. Wat een rijke waardevolle tijd! De toekomst wordt alleen maar beter. Een toekomst waarin alles wat verdwenen is uit Kampen weer terug zal zijn. Thuis.

Nick de Vries