Deze bijdrage van Raadspraat is geschreven door Joris Lemette raadscommissielid van D66.
Deze bijdrage van Raadspraat is geschreven door Joris Lemette raadscommissielid van D66. Foto: Aangeleverd.

Raadspraat D66: Een nieuw en jong geluid

· leestijd 1 minuut Algemeen

Als kersvers commissielid in de gemeenteraad van Kampen is het een voorrecht om mijn gedachten te mogen delen met de inwoners van deze prachtige stad. Als één van de jongste leden breng ik een nieuw geluid mee waarmee ik mij kan inzetten voor een frisse blik op de uitdagingen en kansen die voor ons liggen.

Het is tijd om het te hebben over iets wat me nauw aan het hart ligt: het ambitieniveau van de stad Kampen. Of beter gezegd, het gebrek daaraan. We hebben een stad met een rijke geschiedenis, een prachtige binnenstad en een gemeenschap die bekend staat om haar warmte en sterke verenigingsleven. Maar laten we eerlijk zijn, zijn we niet een beetje voorzichtig geworden? Zijn we niet terughoudend geworden in het streven naar vernieuwing en groei?

Grote ogen

Met grote ogen kijk ik naar Zwolle, waar de gemeente ervoor koos te investeren in een passerelle die haar mooie binnenstad verbindt met een stationsomgeving die zich nog moet ontwikkelen. In Kampen stellen we het proces rond de besluitvorming van de renovatie van ons mooie stadhuis uit om zeker te weten dat we niet te veel geld uitgeven. En begrijp me niet verkeerd, ik vind het heel goed dat er zorgvuldig wordt omgegaan met de gemeenschapsgelden. Maar ik vind ook dat we er ook af en toe voor mogen kiezen om te investeren in iets moois en te accepteren dat niet ieder project even succesvol is. 

In ‘Koers Kampen 2040’ is middels een burgerberaad een richting gekozen voor Kampen. Hierin staat dat er per saldo in 2040 méér Kampenaren elders in de regio een baan hebben en dat het werk in Kampen zal bestaan uit modern vakmanschap. Ik vind het een mooi uitgangspunt, maar het is ook belangrijk om de theoretisch geschoolde Kampenaar niet te verliezen en de regio uit te jagen. 

Verenigingen

Ten slotte zou ik graag oproepen tot meer aandacht voor ons mooie verenigingsleven. Sinds corona Kampen veel clubs met een terugloop van ledenaantallen. Verenigingen zijn voor veel mensen een plek van ontmoeting en sportclubs hebben daarnaast een zeer positief effect op fysieke en mentale gezondheid. Ik zou daarom ook graag zien dat de gemeente zich niet alleen richt op het stimuleren van nieuwe initiatieven, maar ook actief kijkt waar zij de bestaande verenigingen kan ondersteunen. Zowel financieel als met bijvoorbeeld gemeentelijke promotieinitiatieven om de verenigingen onder de aandacht te brengen.