Afbeelding
Aangeleverd.

Column Ondernemen in Kampen: Vrolijke kerstdagen

· leestijd 1 minuut Ondernemen in Kampen

Heb je het gezien bij WNL – Goedemorgen Nederland, Hart van Nederland (SBS6) of op RTV Oost? Heb je het gelezen in de Telegraaf, het AD, de Linda, de Stentor, op Marketingfacts.nl of in De Brug? Heb je het gehoord bij 100% NL, Radio 1, Radio 2 of Q Music?

Of was je dat weekend gewoon toevallig in de binnenstad? Dan weet je dat we met zijn allen een van de meest geslaagde 1 april stunts aller tijden hebben uitgehaald: Kampen vierde kerst op 1 en 2 april. Omdat dat de afgelopen twee jaar een beetje in het water was gevallen. En omdat we niet wilden wachten tot december 2022. Wie weet met welke beperkingen we dan weer te maken hebben. Bovendien hadden de winkeliers nog volop etalagemateriaal en voorraden kerstkransjes die op moesten. En wat werd het een vrolijke boel! Met een sneeuwballentoernooi, kerstbomen werpen, kerstliedjes zingen, kraampjes met duurzame kerststukjes, 1.000 kerstmutsen door de straten en nog veel, heel veel meer.

En dat het ook nog sneeuwde, was geen toeval natuurlijk. Sommige mensen vertellen graag verhalen over ‘domme Kampenaren’, maar wij weten als geen ander dat tegenwoordig in april de kansen op een witte kerst veel groter zijn dan in december.

Maar waarom doen we ieder jaar zoiets geks op 1 april in Kampen? Daar zit misschien wel meer achter dan je denkt. Want het standaard idee van 1 april grappen is natuurlijk, dat je iemand anders in de maling neemt. Mijn 12-jarige zoon noemt dat ‘pranken’. En dat is dus NIET hartelijk. Daarom hebben wij het concept volledig omgekeerd. We bedenken een 1 april grap én voeren die vervolgens nog uit ook. Inmiddels is het een mooie traditie in Kampen aan het worden, met vorig jaar de gratis deurbellen waarop het geluid van Kampen te horen is en in 2019 de verkiezing van Miss Kampen. Zo laten we echt zien, dat we een hartelijke Hanzestad aan het water zijn. Spraakmakend, opvallend, maar wel sympathiek.

Eigenlijk is onze nieuwe 1 april aanpak gebaseerd op een nog veel oudere traditie. De Kamper Uien. Je weet wel, die grappige verhalen over domme Kampenaren met hun koe aan de toren, de Kamper Steur met de bel en nog veel meer. Met die zelfspot dreven de Hanzehandelaren uit Kampen destijds goede zaken: je breekt het ijs met zo’n verhaal en dat was heel belangrijk om een relatie met de handelaren in de andere Hanzesteden op te bouwen. Zonder contact, geen contract, nietwaar?

En eigenlijk doen we dat nog steeds. We nemen onszelf niet te serieus, maar daarbij krijgen we wel de aandacht en toeloop die Kampen verdient. Dat smaakt naar meer. En tradities zijn er om in ere te worden gehouden. Daarom denken we nu al diep na over de 1 april grap van volgend jaar. Denk je mee? We zijn benieuwd naar jullie suggesties. Mail me via r.tameling@kampenpartners.nl en wie weet wordt jouw idee volgend jaar echt uitgevoerd. Dat zou pas een stunt zijn!

Roeland Tameling,
Kampen Marketing.

Nick de Vries

Nick de Vries