Wit-Blauw treft op 5 februari opnieuw NKC.
Wit-Blauw treft op 5 februari opnieuw NKC. Foto Tennekes

KV DOS Kampen en Wit-Blauw gaan op 5 februari verder in kleine poules

· leestijd 2 minuten Sport

KAMPEN - De korfballers van KV DOS Kampen/Veltman en Wit-Blauw/Green Organics beginnen op 5 februari weer aan de zaalcompetitie. Er wordt gespeeld in poules van vier ploegen.

De oorspronkelijke poules in de zaalcompetitie zijn opgeknipt in kleine groepen. De competitie waarin DOS en Wit-Blauw uitkwamen is uitgesmeerd over twee poules van twee. Wit-Blauw en DOS zijn niet bij elkaar ingedeeld. 

Wit-Blauw moet het opnemen tegen De Meeuwen, NKC ’51 en Tweemaal Zes. DOS korfbalt tegen DOS Westbroek, ZKC ’19 en SKF. De bovenste twee ploegen spelen voor promotie. De winnaar treft nummer twee van de andere poule en de nummer twee speelt tegen de nummer één van de andere groep. De winnaars promoveren naar de hoofdklasse. De nummers drie blijven in de overgangsklasse en de hekkensluiters van de twee groepen spelen tegen elkaar. De winnaar blijft in de overgangsklasse en de verliezer degradeert naar de eerste klasse.

Wit-Blauw-trainer Pascal Zegwaard is blij dat er weer kan worden gespeeld, al vindt hij de competitiestart op 5 februari wel wat vroeg. “Als je het goed wilt doen, zou je eigenlijk later moeten beginnen, maar daar is geen tijd voor. Dan kom je dus bij het minst slechte uit. Of we klaar zijn voor de herstart? Dat denk ik wel.” 

Wit-Blauw start op 5 februari met een uitwedstrijd tegen NKC ’51. Vorig jaar begon op 27 november de zaalcompetitie. Wit-Blauw won thuis van NKC. Daarna ging de sport in het slot. Door de nieuwe opzet is de afgewerkte eerste speelronde geschrapt. “Jammer, je had dit resultaat ook mee kunnen laten tellen”, aldus Zegwaard. “Het maakt niet uit. We gaan opnieuw beginnen. Onze uitdaging is om bij de laatste plek weg te blijven. Dat zijn we ook aan onze stand verplicht.”

Dat is ook de doelstelling van DOS. De ploeg beleeft een lastig seizoen. Op het veld staat de ploeg onderaan en in de zaalcompetitie begon DOS op 27 november 2021 met een nederlaag bij ZKC ’19. Deze nederlaag is echter weggestreept. Op 5 februari treft DOS wederom ZKC. “We krijgen een herkansing”, aldus trainer Michaël Jongman. ZKC is een ploeg met vier heel grote heren met veel reboundkracht. We hadden voor de wedstrijd tegen ZKC een plan, maar dat werd niet goed genoeg uitgevoerd. We waren te slap in de duels en lieten ons de kaas van het brood eten. Dat moeten we straks beter doen. Het voordeel is dat we thuis spelen. Ik teken ervoor als we derde worden. DOS Westbroek is niet haalbaar voor ons en SKF heeft ook een goede ploeg. We moeten ZKC pakken.” 

Ook Jongman is blij dat de zaalcompetitie weer gaat beginnen. “Ik ben blij dat we weer kunnen starten, maar ik ben wel bang voor grote blessures. De spelers hebben wekenlang niets gedaan en we spelen toch op een behoorlijk niveau. Conditioneel zijn we nog geen honderd procent. We hebben hard getraind en gaan dat komende week weer doen.”

Korfbalbond KNKV gaat met ingang van komend seizoen de zaalcompetitie hervormen. Tussen de hoogste Korfbal League en de twee hoofdklassen komt een tussenklasse. Onder de hoogste Korfbal League komt een tussenklasse. De KNKV denkt dat hiermee de doorstroming naar de top geleidelijker en duurzamer wordt en dat er meer spanning komt in de topcompetities. Daarnaast worden de vierde en derde klasse samengevoegd. Hierdoor zullen teams volgens de bond dichterbij huis kunnen spelen. 

Zegwaard en Jongman zijn niet enthousiast over de nieuwe tussenklasse. “Het is een gekunstelde oplossing. Alles schuift weer op. Ik vraag me af of het iets toevoegt. Er zitten nu teveel ploegen in de Korfbal League. Laat dan meer ploegen degraderen”, aldus Zegwaard. “Omdat er geen degradatie is toegepast, wil de KNKV nu de problemen op deze manier oplossen, maar waarom laten ze niet meer ploegen degraderen. En dan het woord ‘tussenklasse’. Ik vind het een heel denigrerende naam”, besluit Jongman.

Gerard Meijeringh