V.l.n.r. Annette en Henk Rigterink en Alien Boeve bekijken de bouwtekening.
V.l.n.r. Annette en Henk Rigterink en Alien Boeve bekijken de bouwtekening. Foto: Leo Polhuys.

Vrienden van Jan steken handen uit de mouwen in Namibië

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Leo Polhuijs)

KAMPEN – Op 25 februari stappen negen inwoners van Kampen en IJsselmuiden op het vliegtuig richting Namibië. Niet om vakantie te vieren, maar om de handen uit de mouwen te steken bij een project van Stichting Orange Babies in het dorp Okahandja. De negen maken deel uit van de vriendengroep van de in 2020 overleden Jan Boeve.

“Het was eigenlijk de bedoeling dat we al in oktober vorig jaar naar Afrika zouden gaan. Maar de voorbereidingen daar duurden langer dan gedacht, dus onze reis is uitgesteld,” vertellen Jans vrouw Alien en Henk en Annette Rigterink namens de groep. De drie brengen nog even in herinnering hoe het allemaal begon. Jan Boeve bracht vier jaar geleden samen met zijn werkgever Bemog en een aantal collega’s een bezoek aan enkele projecten van Orange Babies. De wereldwijd werkende organisatie biedt in Namibië hulp aan vrouwen met het hiv virus en hun kinderen. Jan was zo geraakt door wat hij zag, dat hij graag actie wilde ondernemen. Helaas werd hij ziek en is het daar niet van gekomen. Bij een aantal van zijn vrienden ontstond toen het idee om dit op te pakken en geld in te zamelen voor een scholenproject in Okahandja; uiteindelijk met als doel om een volwaardig gebouw met keuken en eetruimte te realiseren voor de bijna zeshonderd kinderen.

Overkapping
Alien, Annette en Henk: “De kinderen zitten onder een golfplaten dak en worden nauwelijks beschermd tegen de gloeiende zon of hevige regenval. Met inzet van plaatselijke aannemers wordt het schoolterrein ommuurd, komt er een eetruimte voor de kinderen en krijgt het complex onder meer extra kantoorruimte en een overkapping en wateropvang voor een boom die midden op het binnenterrein schaduw biedt.” Het bijzondere van het project is dat het voor Orange Babies een geheel nieuwe opzet is, vertellen de drie Afrikagangers. “Maar de organisatie is zeer enthousiast over de acties die nu worden ondernomen.”

Bouwtekeningen
De bouwtekeningen zijn tot stand gekomen met de geheel belangeloze medewerking van de Nederlandse architect Roel Rutgers in samenwerking met zijn Namibische collega Lawrence Lockmans. Henk Rigterink heeft overigens al ervaring met bouwprojecten voor het goede doel. Zo heeft hij eerder al eens de handen uit de mouwen gestoken in Zuid Afrika, zij het voor een andere stichting. Ook mede-vriendengroeplid Gerrit Bruins heeft een dergelijke ervaring. Gewerkt wordt met plaatselijke aannemers en ook de bouwmaterialen worden ter plekke ingekocht, zodat de lokale economie wordt gesteund.
Tijdens de reis ondersteunen de negen o.a. de aannemers bij de uitvoering van het werk, de community mothers bij de verzorging van de kinderen zoals de verzorging van de maaltijden en activiteiten voor de kinderen.


Sponsoren
In de afgelopen jaren is door diverse acties al zo’n 67.000 euro bij elkaar gebracht. Ook zijn er vele sponsoren geweest die geld hebben opgebracht. De vrienden van Jan zijn daar erg blij mee. “Zonder hun inzet zouden we niet zover zijn gekomen. Om het hele project uit te kunnen voeren, hebben we zo’n tachtigduizend euro nodig. We hebben er vertrouwen in dat de rest van het geld ook binnenkomt. Mocht dat toch niet lukken, dan zal de uitvoering er niet ernstig onder lijden en wordt er in elk geval gewerkt met het geld dat wél beschikbaar is.” Overigens betalen de reizigers hun vlucht naar en verblijf in Namibië geheel uit eigen zak. Op 18 februari is de laatste actie om geld op te halen; een borrel-buffet bijeenkomst.
De werkzaamheden nemen naar verwachting drie maanden in beslag nemen. Alien, Annette en Henk en de rest van de groep zijn op 12 maart weer terug in Nederland. “Daarmee is ons project in principe afgelopen, maar wie weet wat er nog volgt en keren we nog eens terug om te zien hoe het geworden is…” Kijk voor meer informatie op: https://actie.orangebabies.nl/actie/vrienden-voor-jan.Nick de Vries