Deze bijdrage van Raadspraat is geschreven door Erik jan Vinke van de SGP-fractie
Deze bijdrage van Raadspraat is geschreven door Erik jan Vinke van de SGP-fractie Foto: Aangeleverd.

Raadspraat SGP: Veiligheid creëer je samen

· leestijd 1 minuut Algemeen

Je veilig voelen. Het is een belangrijk thema. Een gevoel van onveiligheid veroorzaakt al snel spanning en angst. Als samenleving willen we dit zoveel mogelijk voorkomen. Daar zet ook SGP Kampen zich voor in. Daarom pleiten we voor samenwerking met o.a. omwonenden, ondernemers en politie om het gevoel van veiligheid te verbeteren.

In Kampen kennen we een aantal gebieden waar dit gevoel van onveiligheid meerdere keren is ontstaan. Het station Kampen Zuid is daar een voorbeeld van. De inwoners van het Stationskwartier kennen de verhalen over diefstallen, handel en gebruik van drugs en overlast door hangjongeren. Het heeft allemaal tot gevolg dat inwoners zich onveilig voelen. Als SGP hebben we vaker aandacht gevraagd voor dit gebied. Zo hebben we in november 2022 een motie gemaakt (ondersteund door drie andere partijen) met het verzoek om te onderzoeken of cameratoezicht bij station Kampen Zuid haalbaar en wenselijk is. Deze motie is nooit in stemming gebracht omdat de burgemeester heeft toegezegd dit idee mee te nemen in zijn onderzoek naar veiligheid in het hele gebied rondom het station. 

De afgelopen periode kreeg de gemeenteraad een brief van de burgemeester. Hierin staat onder andere dat er inmiddels (tijdelijk) cameratoezicht is ingevoerd rondom het station. Er is hard gewerkt om met omwonenden, de politie, de NS, ProRail en het COA afspraken te maken om het gebied rondom het station veiliger te maken. De fietsenstallingen worden verlicht, de politie blijf surveilleren en de gemeente werkt aan een voucher zodat aanwonenden verlichting kunnen aanschaffen voor de donkere achterpaden.

U begrijpt dat we als SGP Kampen blij zijn met deze inzet. We zien zo een mooie samenwerking tussen de diverse betrokkenen onder toeziend oog van de gemeenteraad. We doen dit samen, voor uw en onze veiligheid!

Erik Jan Vinke

SGP Kampen