De eigenaar van het tankstation wil vooralsnog niet vertrekken.
De eigenaar van het tankstation wil vooralsnog niet vertrekken. Foto: Huib Strengers.

Meer draagvlak voor bouw in Bovenhavenkwartier

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Huib Strengers)

KAMPEN – Het inschakelen van een externe gespreksleider, een verzoek van de gemeenteraad in 2023, voor de totstandkoming van de bouw aan de Bovenhavenstraat heeft gezorgd  voor meer draagvlak. 

Het is bij een groot deel van de omwonenden enthousiast ontvangen. Samen met ontwikkelaars en de gemeente Kampen ligt er nu een nieuw schetsontwerp. Die mededeling deed wethouder Van der Sluis donderdag in de gemeenteraadsvergadering.

“Hierdoor doet zich nu de uitzonderlijke kans aan om in de komende jaren eindelijk door te pakken op de herontwikkeling van het Bovenhavenkwartier. Daarbij is het wel nodig om enkele punten uit het eerder vastgestelde plan los te laten”, aldus de wethouder. 

De raad moet onder andere afzien van een ondergrondse ‘parkeermagneet’. Er komen zestig woningen, waarvan dertig procent zo betaalbaar mogelijk. De bouwhoogte zal gemiddeld lager worden. Aan de kop van het plan komt een appartementencomplex, die aan de havenzijde 21 meter hoog wordt en bestaat uit zeven bouwlagen.

Van der Sluis noemde desgevraagd wel een tegenvaller. Het naastgelegen tankstation is niet voornemens te vertrekken. “Die willen natuurlijk geld hebben”, aldus de wethouder.

Parkeren en villa

Met de zorg van het parkeren is wethouder Boddeus belast. Het gaat deel uitmaken van een parkeerplan waarbij de locaties Engelenbergschool, op termijn, de Speelpoort, onder de grond en het Burgemeester Berghuisplein al zijn genoemd. Wethouder Van der Sluis geeft aan kritisch te zijn op de beeldkwaliteit van de woningen en dat er nog geen overeenstemming is over de ‘beroemde’ villa. “Maar op die locatie komt zeker geen hoogbouw.”

De fractie van D66 wil het voorstel nog in de fractie bespreken. Van de overige negen fracties mag het als ‘hamerstuk’ naar de raad. Er zullen wat wel stemverklaringen afgelegd worden.

De schets van de plannen zoals ze er nu liggen.